Ban Ki-moon verontrust over berichten uit Aleppo
Aleppo Foto: EPA

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakt zich ernstige zorgen over de verontrustende berichten dat in Aleppo zware wreedheden begaan worden ten aanzien van de bevolking, aldus zijn woordvoerder maandag.

‘Hoewel benadrukt moet worden dat de VN de informatie niet op een onafhankelijke manier kunnen controleren, wil de secretaris-generaal zijn grote bezorgdheid overmaken aan de betrokken partijen’, zegt Stephane Dujarric.

Na een verwoestend offensief van vier weken tegen de rebellen had het Syrische regime maandag bijna de hele stad in handen.

Folteringen en verdwijningen

De secretaris-generaal van de VN drong er bij de Syrische regering en haar bondgenoten op aan de burgers te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren. Noch het Syrische regime noch bondgenoot Rusland reageerden.

Vele burgeractivisten in Aleppo vrezen voor hun leven als ze in handen zouden vallen van de regeringstroepen, die berucht zijn door folteringen en verdwijningen. ‘Ik kan me niet simpelweg overgeven. Ik spreek vrijuit en dat is een misdaad’, zo tweette Abdulkafi al-Hamdo, een lokale leerkracht Engels.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig