Onbekend werk Leonardo da Vinci gevonden
Het is de droom van elk veilinghuis: een onbekende komt binnenwandelen, onder de arm een map met tekeningen. En wanneer hij die laat zien, is daar opeens een onbekend werk van een grote meester. Van Leonardo da Vinci, bijvoorbeeld.

Het overkwam Thaddée Prate van het Parijse veilinghuis Tajan. Hij liet het werk, een tekening van Sint-Sebastiaan vastgebonden aan een boom, afgelopen donderdag exclusief zien aan verslaggever Scott Reyburn van The New York Times. Reyburn schreef er zondag over, maandag maakt het veilinghuis de vondst officieel bekend. De tekening, 18 bij 12,5 centimeter en uitgevoerd met pen en inkt, is waarschijnlijk 15 miljoen euro waard en wordt gedateerd tussen 1482 en 1485, toen Leonardo da Vinci (1452-1519) werkte in Milaan.

Het verhaal erachter begon op een dag in maart, toen een ge­pensioneerde arts het veilinghuis ­bezocht met veertien tekeningen die, vertelde hij, waren verzameld door zijn bibliofiele vader.

De Parijse tekening leek exact op een tekening van Leonardo da Vinci die in Hamburg hangt, inclusief optische aantekeningen op de achterkant van het papier. Waarschijnlijk gaat het om studies voor een verloren gegaan schilderij van Sint-Sebastiaan.

En de eigenaar? Thaddée Prate bezocht hem in september, om het nieuws te vertellen. Hij was blij, maar zei dat hij in andere dingen dan geld is geïnteresseerd.