Oostende bouwt woningen voor alleenstaande ouders
Foto: Hollandse Hoogte
In Oostende is ongeveer een op de vier huishoudens met kinderen een eenoudergezin. De kuststad wil hen aan een geschikte, betaal- bare woning helpen.

Oostende wil alleenstaande ouders een duw in de rug geven. Omdat ze het vaak moeilijk hebben om een geschikte en betaalbare woning te vinden, wil de stad er voor hen bouwen. Ze vond daarvoor een private partner die de kosten van 42 appartementen twee sites op zich neemt en de gebouwen voor 27 jaar aan het Sociaal Verhuurkantoor van Oostende verhuurt. Die laatste zal bij het toewijzen van de woonunits voorrang geven aan alleenstaande ouders. 

 ‘We mikken op een huurtermijn van maximum twee à drie jaar per gezin’, zegt Oostends schepen van Wonen Nancy Bourgoignie (SP.A). ‘We willen alleenstaande ouders vooral de kans geven om op hun plooi te komen, een sociaal netwerk uit te bouwen en financiële ademruimte te krijgen.’ De stad voorziet ook begeleiding voor bijvoorbeeld schoolkeuze of het regelen van kinderbijslag. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners. 

De huurprijs ligt lager dan op de privéhuurmarkt: tussen de 350 en 550 euro, conform de sociale verhuurmarkt. Bourgoignie: ‘Eenoudergezinnen zijn kwetsbaarder voor armoede dus we willen hen vooral uit de vicieuze cirkel van financiële en andere problemen houden.’

De precieze huurvoorwaarden van het pilootproject liggen nog niet vast, maar het wordt de kunst om niet te betuttelen. De begeleiding is immers verplicht en er mag geen partner komen inwonen – anders is het geen eenoudergezin meer.