Dan toch geen deurwaarder bij Francken vandaag
Staatssecretaris Theo Francken krijgt vandaag geen deurwaarder over de vloer. Foto: Blg

De advocate van de Syrische familie die een humanitair visum aanvroeg in ons land stuurt toch geen deurwaarder naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Eerst stelt ze de regering nog een alternatief voor.

De rechtbank legde Theo Francken een dwangsom op van 4.000 euro zolang hij weigert om een humanitair visum aan een Syrisch gezin te geven. Francken is niet van plan om te betalen en zegt nu al naar de beslagrechter te zullen trekken als de deurwaarder beslag wil leggen op goederen in zijn kabinet.

Vandaag zou een deurwaarder het geld komen opeisen, maar dat is nu uitgesteld naar morgen om 15.30 uur.

Het voorstel van de regering om de dwangsommen voorlopig op een geblokkeerde rekening te storten werd afgewezen door Mieke Van Den Broeck, de advocate van het Syrische gezin. ‘Een dwangsom is net nodig om druk uit te oefenen om het visum af te leveren’, zei ze. ‘Als dat op een geblokkeerde rekening komt, is die druk weg. Als die dwangsom betaald wordt, zal het gezin dat geld trouwens schenken aan een daklozenorganisatie.’

 Alternatief voorstel

Mieke Van Den Broeck legt Francken en Michel een alternatieve uitweg voor. 'We bieden premier Michel een uitweg, namelijk om een laissez-passer - een soort doorgangsbewijs - af te leveren aan onze cliënten, of een visum lang verblijf, zodat er geen discussie meer is over dat kort verblijf.'

Gaat de federale regering niet in op het voorstel, dan zou er dinsdag alsnog een deurwaarder naar het kabinet-Francken afzakken. 'We willen dat het politiek opbod stopt', zei de advocate aan de VRT-radio. 'Onze cliënten zijn aangevallen in hun huis en de schade is enorm. Gelukkig raakten ze niet gewond. De paniek stijgt en intussen zijn ze slachtoffer van een politiek opbod. We willen dat dat stopt', aldus advocate Mieke Van den Broeck. 

Op dit moment staat de teller al op 20.000 euro, maar het gezin wil dat geld niet en zal het aan een goed doel geven, aldus Van den Broeck.  

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig