NSZ: ‘Zelfstandigen hebben fysiek en mentaal belastende job’
Christine Mattheeuws, voorzitter NSZ. Foto: BELGA

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is niet verbaasd dat de helft van de zelfstandigen hun job niet meer ziet zitten. Dit bleek uit een onderzoek van SERV, het overlegorgaan van de sociale partners.

De SERV, het overlegorgaan van de sociale partners, peilt elke drie jaar naar de werkomstandigheden bij zelfstandigen. NSZ is niet verbaasd over de slechte resultaten. ‘In tegenstelling tot de meeste werknemers nemen zelfstandigen hun werk mee naar huis. Zij trekken de deur van hun zaak ’s avonds dus niet zomaar dicht, maar zijn er 24 op 24 mee bezig’, zegt voorzitter van NSZ Christine Mattheeuws. ‘Bovendien kloppen zelfstandigen gemakkelijk werkweken van 50 à 60 uur en meer, wat hun privéleven niet ten goede komt.’

Beleid

Daarnaast worden zelfstandigen volgens NSZ nog te weinig gesteund door de politiek. Ze pleiten voor een belastingsysteem waarbij multinationals evenveel belast worden als kleine ondernemers. Het NSZ wil ook lagere loonlasten, minder administratie en een eenvoudiger personeelsbeleid.