Het Syrische leger heeft maandag een grote wijk in het zuidoosten van Aleppo in handen genomen. ‘De strijd in Oost-Aleppo zou snel gedaan moeten zijn’, zegt een Syrische generaal.

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad veroverden maandag al heel vroeg in de ochtend de controle over de wijk Sheikh Said, aldus het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). Sinds zondagnamiddag waren daar hevige gevechten aan de gang.

Volgens de organisatie controleert het regime zo 90 procent van het oostelijke gedeelte van de stad, dat voorheen in handen was van de rebellen.

‘De rebellen hebben niet veel tijd meer’, zei de Syrische generaal Zaid Al-Saleh aan journalisten. ‘Ze moeten zich overgeven of sterven.’

In de nacht van zaterdag op zondag zijn meer dan 10.000 burgers van Aleppo door rebellen gecontroleerde wijken ontvlucht. De bombardementen op rebellengebieden gaan non-stop door, meldt een journalist van Reuters.

‘Mensen vluchten van de ene beschieting naar de andere om aan de dood te ontsnappen’, getuigt Abu Amer Isab, een voormalige ambtenaar die in rebellengebied vastzit. ‘Het is doomsday in Aleppo.’

Als het Syrische leger Aleppo herovert, dan is dat de grootste overwinning voor Assad sinds het begin van het conflict.