Visumdiscussie: ontmoeting tussen Magnette en Francken geannuleerd
Foto: BELGA

Een ontmoeting die maandag was gepland tussen een politieke delegatie van de stad Charleroi, onder leiding van Paul Magnette, en de in opspraak gekomen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gaat niet door. Dat maakte de stad Charleroi zondag bekend.

De autoriteiten van de stad namen de beslissing ‘vanwege de polemiek die ontstaan is na de keuze van de staatssecretaris om een rechterlijk vonnis naast zich neer te leggen’.

‘Zijn weigering om visa toe te kennen aan een Syrische familie, ondanks het arrest van het hof van beroep van Brussel, roept in een rechtsstaat onvermijdelijk vragen op over de scheiding der machten’, klinkt het in een persbericht.

‘Het stadsbestuur van Charleroi wil niet strijden tegen families die in ons land een nieuw leven willen beginnen, hun kinderen naar school willen doen gaan, zich hier proberen vestigen en zich ontplooien, nadat ze gevlucht zijn voor de dreiging van bommen. Wel willen we strijden tegen mensen die illegaal in het land zijn, zich schuldig maken aan misdrijven en weer vrijgelaten worden met het ‘bevel om het grondgebied te verlaten’, wat zelden wordt uitgevoerd. Met als gevolg dat alle inspanningen van de politie voor niets zijn’, zegt de stad.

Volgens de stad zou de vergadering van maandag problemen veroorzaken, in het bijzonder een gebrek aan politiemanschappen. De politie mag desondanks niet het slachtoffer worden van de annulering van de vergadering, klinkt het.

Het voorbereidende werk van het kabinet van de burgemeester en van de federale regering gaan door, ‘om oplossingen te vinden zodat de lokale politie zijn werk kan doen in de best mogelijke omstandigheden’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig