21st Century Fox doet miljardenbod op Sky
Rupert Murdoch. Foto: Reuters

Het Britse mediabedrijf Sky heeft een miljardenbod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot 21st Century Fox.

Het bestuur van Sky is akkoord gegaan met de geboden prijs van 10,75 pond per aandeel, wat komt neer op een bedrag van 18,5 miljard pond of 22 miljard euro voor het gehele bedrijf.

Of de overname doorgaat, is nog wel afhankelijk van andere voorwaarden, aldus Sky. Onafhankelijke beheerders van beide bedrijven moeten daarover nog een akkoord bereiken.

21st Century Fox, een mediagroep van Rupert Murdoch, beschikt momenteel al over 39 procent van de aandelen van Sky.

Murdoch deed vier jaar geleden ook al een poging om Sky helemaal in te lijven. Maar het afluisterschandaal rond de kranten News of the World en The Sun, die ook deel uitmaakten van zijn zakenimperium News Corporation, stond toen evenwel een overname in de weg.

De laatste tijd deed de Asutralisch-Amerikaanse mediamagnaat al pogingen om zijn greep op Sky te verstevigen. Zo zorgde hij er begin dit jaar voor dat zijn zoon James Murdoch, die ook de dagelijkse leiding heeft bij Fox, benoemd werd tot voorzitter.

Sinds het afluisterschandaal heeft Murdoch zijn nieuws- en entertainmentimperium opgesplitst. Het krantenbedrijf, met titels als The Sun, The Times, The New York Post en The Wall Street Journal, werd voortgezet onder de naam News Corp. De filmstudio’s en televisiezenders werden ondergebracht bij 21st Century Fox.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig