Kobe Desramaults neemt afscheid van zijn ster
Foto: Marc Herremans - Corelio

Kobe Desramaults neemt dit weekend afscheid van zijn status als sterrenchef, nu restaurant In De Wulf de laatste klanten ontvangt definitief de deuren sluit. Het laatste avondmaal wordt een feest met dj’s, kampvuur en vrienden.

We konden er ons dan wel meer dan een jaar op voorbereiden, maar na dit weekend is het definitief: sterrenrestaurant In de Wulf sluit dan voorgoed de deuren. Kobe Desramaults sleet er dertien jaar achter het fornuis, nadat hij de zaak als prille twintiger had overgenomen van zijn moeder.

Hij startte met amper drie paar helpende handen in zijn keuken, en eindigt met dertig personeelsleden. In 2006 kon hij al uitpakken met een eerste ster, maar tien jaar later zet hij een punt achter dat hoofdstuk in zijn leven. En dat zal niet geruisloos gebeuren.

‘Zondag is de laatste dag, maar dan houden we het selectief voor trouwe klanten, vrienden en chefs die ik ken’, vertelt Desramaults in Het Nieuwsblad. ‘We houden ‘s avonds een groot feest in de straat, waar we een schuur huren. Het wordt een zwaar feestje met dj’s, kampvuur en vrienden die komen koken.’

Stilzitten zal hij niet doen. Eerst trekt Desramaults een maand naar Japan om er zich te laten onderdompelen in hun eetcultuur, daarna kan hij zich focussen op zijn nieuwe project in de oude Belgacomtoren aan de Oude Beestenmarkt. Het wordt al de vierde zaak die hij opstart, na In de Wulf, De Vitrine en De Superette.

Houdbaarheidsdatum

In het pas verschenen boek Microfactories - dat een twintigtal jonge creatieve, ondernemers aan het woord laat - blikt Desramaults terug op zijn succesverhaal. De 36-jarige chef-kok geeft niet alleen context bij zijn ondernemingsstrategie, maar verduidelijkt ook waarom het voor hem nodig is om op tijd een verhaal af te sluiten en met een volledig wit blad te beginnen.

Desramaults omschrijft zichzelf als chaotisch en permanent ontevreden over zijn creaties. Dit is net wat hem drijft en maakt dat hij voor de ‘cuisine du terroir’ nieuwe grenzen uittekent, keer op keer. ‘Ik heb de perfecte structuur gecreëerd bij In De Wulf en nu ben ik het beu.’

Zijn nieuwe project heeft van bij het begin een houdbaarheidsdatum: het restaurant blijft slechts vier jaar open, omdat de toren daarna compleet wordt verbouwd. ‘En dat vind ik fantastisch, een nieuwe uitdaging’, besluit Desramaults.