Op de E313 richting Hasselt is ter hoogte van de afrit Herentals-West een zwaar ongeval met een bus gebeurd. De chauffeur is onwel geworden, waarna de bus tegen een botsabsorbeerder knalde en in de berm op haar flank belandde. Er zijn twee zwaargewonden en dertien lichtgewonden.

Het ongeval gebeurde rond 18.50 uur net voor de uitvoegstrook van de afrit Herentals-West. In de bus zaten 38 inzittenden: de chauffeur en 37 50-plussers uit het Limburgse Bilzen. Ze waren op de terugweg na een daguitstap in Antwerpen. Op een bepaald moment is de buschauffeur onwel geworden en van zijn rijstrook afgeweken. De bus knalde tegen een signalisatiewagen, ging door de vangrail en belandde in de berm op haar flank.

Twee mensen, de chauffeur en de bijrijder, liepen zware verwondingen op en werden naar het ziekenhuis gebracht. Ze zouden niet in levensgevaar verkeren. Dertien passagiers raakten lichtgewond, zij werden ook afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt. De brandweer heeft een aantal slachtoffers via het achterraam moeten bevrijden. Het medisch interventieplan werd afgekondigd. De passagiers die ongedeerd bleven, konden in het opvangcentrum terecht, waar ze psychosociale begeleiding krijgen van de politie en het Rode Kruis.

Snelweg weer vrij

Gestrande chauffeurs werden stapvoets via de linkerrijstrook langs het ongeval geleid. Het ongeval is inmiddels afgehandeld, en de omleidingen zijn stopgezet. Dat meldde het Vlaams Verkeerscentrum in de nacht van donderdag op vrijdag om iets na een uur. 

De gemeente Grobbendonk liet donderdagavond rond halftwaalf in een mededeling weten dat het medisch interventieplan dat werd afgekondigd, beëindigd is. De gemeente zei ook dat de niet-gekwetsten rond die tijd met een bus naar hun woonplaats Bilzen gebracht werden. Daar zullen ze opgevangen worden in de brandweerkazerne door het Rode Kruis. Daarna zullen ze naar hun wagens gebracht worden zodat zij terug huiswaarts kunnen keren.

'Eén ongeduldige bestuurder die anderen (en zichzelf) in gevaar bracht in de file, mocht zijn rijbewijs al voor 15 dagen afgeven', liet de Antwerpse wegpolitie weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig