Brussel voert praktijktests in
Brussels minister van Werk Didier Gosuin Foto: BELGA

De tests moet discriminatie bij het aanwerven van personeel blootleggen.

Brussels minister van Tewerkstelling Didier Gosuin (Défi) voert praktijktesten in om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Daarbij zullen twee cv’s worden ingestuurd voor vacatures, één met een buitenlandse naam, één met een Belgische naam. Als blijkt dat een bedrijf systematisch kandidaten met een buitenlandse naam negeert, kan dat leiden tot een proces-verbaal.

Gosuin is er wel niet zeker dat hij bevoegd is om de tests in de voeren. De Raad van State moet er zich nog over uitspreken. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters werkt aan een vergelijkbaar systeem voor de dienstenchequesector in Vlaanderen, maar hij doet dat in overleg met de sector.

Bruno De Lille, fractieleider voor Groen in het Brussels parlement, reageert tevreden, vooral omdat Gosuin eerst afkerig was van praktijktests. ‘Studies tonen al jaren aan dat discriminatie op de Belgische arbeidsmarkt heel sterk aanwezig is. Praktijktesten zijn het enige efficiënte instrument om dat aan te pakken’, zegt hij. ’Het siert minister Gosuin dat hij durft blijk te geven van voortschrijdend inzicht.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in