'Coucke en management zijn moreel verantwoordelijk voor ontslagen'
Marc Coucke in 2013, toen nog bij Omega Pharma, duikt de vijver van het bedrijf in na een verloren weddenschap. Foto: Nicolas Maeterlinck/belga

Het Amerikaanse Perrigo voert een collectief ontslag door bij Omega Pharma. Het sportvoedingsmerk Etixx wordt verkocht aan voormalig eigenaar Marc Coucke. De voormalige eigenaar en het vorige management van Omega Pharma zijn ondertussen kop van jut bij de vakbonden.

‘Het consultatieproces om de organisatie beter af te stemmen op de huidige business en marktdynamiek, is in gang gezet’, luidt het in een persbericht. De werknemers van Omega Pharma Belgium, Etixx en Biover zijn in detail ingelicht, staat er nog.

De herstructurering bij Omega Pharma kan 45 tot 80 banen kosten, zo verwacht de Amerikaanse eigenaar Perrigo. In hoofdzaak bedienden, maar ook een aantal arbeiders. Dat komt neer op een derde van het totale personeelsbestand. Het is niet duidelijk of er daarbij ook gedwongen ontslagen zullen vallen.

Ondertussen raakte bekend dat voormalig eigenaar Marc Coucke het merk Etixx overneemt van Perrigo.

Bonden woedend op Coucke

Coucke, die het bedrijf twee jaar geleden voor grof geld verkocht aan Perrigo, toonde op Twitter al zijn medeleven. 'Veel sterkte en moed gewenst aan super medewerkers. Zo sterk team, zo spijtige evolutie', klinkt het bij de oprichter van het farmabedrijf. 

'We kunnen alleen maar vaststellen dat het personeel heel zwaar gepakt wordt op basis van het beleid. Dit valt onder de morele verantwoordelijkheid van Marc Coucke en het hele management', reageert Sebbe Vandeputte van de christelijke vakbond LBC. Hun verantwoordelijkheid is enorm.' 

Opvallend is dat dochter Etixx, een specialist in sportvoeding, al op 1 januari 2017 van eigenaar verandert. Het bedrijf, dat al in februari in de etalage werd gezet,  is ook niet langer cosponsor van de wielerploeg van Marc Coucke. De koper is nog niet bekend. Eerder sloot het Amerikaanse Perrigo ook al een andere dochter: Jaico RDP in Opgladbeek (Limburg). Daarbij waren toen al 26 jobs bedreigd.

Opgesmukte cijfers

Volgens het persbericht van Perrigo is de herstructurering nodig om de winstgevendheid op langetermijn te verbeteren. Een aantal activititeiten en producten - in totaal voor een omzet van 155 miljoen dollar - worden daarom door de Amerikaanse eigenaar afgestoten of in het vervolg zelf op de markt gebracht.

Het vroegtijdig stopzetten van een distributieovereenkomst met EuroGenerics, een belangrijke producent van generische geneesmiddelen die volgens de LBC een 'gigantisch' deel van de omzet uitmaakt, houdt volgens Vandeputte vermoedelijk ook verband met de manier waarop Omega Pharma is verkocht geweest aan Perrigo.

'Het feit dat Perrigo verschillende keren een afwaardering moest doen, heeft te maken met het feit dat rekeningen en omzetcijfers op een artificiële manier opgesmukt werden', klinkt het. 'Als bij klanten veel medicijnen werden opgeslagen die nog niet verkocht zijn, dan maakt dit dat het eigenlijke verkoopcijfer er de afgelopen jaren anders uitziet.'

Juridische klacht

In november maakte Perrigo, dat twee jaar geleden Omega Pharma overnam, bekend dat het een klacht indient tegen de verkopers Marc Coucke en investeringsbedrijf Waterland. Perrigo voelt zich misleid omdat het in totaal al 2,1 miljard euro minwaarden diende te boeken op de divisie Branded Consumer Healthcare (BCH), waar Omega Pharma onder valt.

De herstructurering komt dan ook niet uit de lucht gevallen. In februari liet Perrigo reeds verstaan dat er maatregelen zouden volgen op vlak van 'mensen, processen en producten'. Eind april werd Marc Coucke ontslagen.

Maximaal behoud van jobs

LBC, de enige vakbond die vertegenwoordiging heeft in het bedrijf, zegt maximaal voor het behoud van tewerkstelling te gaan. 'Dat smaakt heel wrang als je weet dat het vorige management met riante ontslagvoorwaarden het bedrijf kon verlaten. Vandaar dat wij niet zullen nalaten om het onderste uit de kan te halen.'

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in