Zara bespaart miljoenen met belastingconstructies
Via een netwerk van dochterbedrijven bespaart Zara op zijn belastingaanslag. Foto: REUTERS

De Belgische schatkist liep de afgelopen vijf jaar naar schatting 18 miljoen euro mis door belastingontwijking bij het moederbedrijf van Zara.

De berekening is gemaakt door de Groene fractie in het Europees Parlement. In het vanochtend gepubliceerde rapport ‘Tax Shopping: Exploring Zara’s Tax Avoidance Business’ wordt het ingewikkelde kluwen van belastingontwijkingsmechanismen in Europa in kaart gebracht. De verloren inkomsten voor de Belgische fiscus worden geraamd op 18 miljoen euro.

Het is niet zo dat Inditex, het bedrijf achter Zara, geen belastingen betaalt in ons land. Voor de periode 2011-2014 werd 29,5 miljoen euro afgedragen, bijna 30 procent van de winst. Maar het bedrag had hoger kunnen zijn als Inditex niet een deel van de Belgische winst had vermomd als royalties voor het gebruik van de merknaam Zara. Die royalties bedragen 5 procent van de omzet en vloeien naar Nederland, dat een voordelig belastingtarief kent voor royalties. In België bedroeg het bedrag dat aldus wegvloeide 53,1 miljoen euro, bijna tweemaal zoveel als de gerapporteerde winst. Voor acht Europese landen die in het rapport worden onderzocht, bedraagt de aldus ontweken belasting in totaal 445,2 miljoen euro.

Behalve de truc met de royalties past Inditex nog een heel arsenaal aan andere ontwijkingstechnieken toe. Dat gebeurt via een netwerk van tientallen dochterbedrijfjes in vooral Nederland, Ierland en Zwitserland. Die drie landen staan erom bekend dat ze relatief scheutig zijn met gunstige rulings, en bovendien bedrijfswinsten betrekkelijk laag belasten. In totaal komt het rapport uit op een bedrag aan 585 miljoen euro aan vermeden belastingen.