Starbucks plant 12.000 nieuwe vestigingen wereldwijd
Foto: AFP

De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil wereldwijd 12.000 nieuwe vestigingen openen tegen 2021, waaronder ook enkele ‘gourmetfilialen’, waar alcoholische dranken en lichte maaltijden worden verkocht. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd.

Starbucks heeft momenteel wereldwijd zowat 25.000 filialen. Het bedrijf kondigde in 2014 al aan dat duizenden vestigingen op de thuismarkt na 16.00 uur alcohol zouden gaan schenken en maaltijden zouden serveren. Dat wordt nu dus uitgebreid naar de andere werelddelen.

De eerste niet-Amerikaanse ‘gourmetvestiging’ opent in 2017 de deuren in het Chinese Shanghai. De Europese markt is pas in 2018 aan de beurt. Welk land hier de primeur krijgt, werd nog niet bekendgemaakt.

Starbucks hoopt dankzij de 12.000 nieuwe vestigingen in de volgende vijf jaar een omzetgroei van 10 procent per jaar te realiseren, en mikt op een jaarlijkse stijging van de winst met 15 à 20 procent.

Het bedrijf maakte verder nog bekend dat iPhonegebruikers vanaf begin volgend jaar hun koffies op voorhand zullen kunnen bestellen via een eigen app. Gebruikers van andere smartphones moeten daarvoor nog even geduld uitoefenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig