Geheime diensten onderscheppen communicatie op vluchten

Inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben de passagiers van verscheidene luchtvaartmaatschappijen met een speciaal programma in het vizier genomen. Dat bericht de Franse krant Le Monde woensdag op basis van gegevens van klokkenluider Snowden.

Concreet zouden de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ in de lucht het spraak- en dataverkeer onderscheppen van passagiers van tientallen maatschappijen. Volgens Le Monde zijn er bewijzen dat de betrokken inlichtingendiensten zeker in 2011 en 2012 internationale lijnvluchten viseerden.

Enkele maatschappijen die met naam worden genoemd zijn British Airways, Hongkong Airways, Aeroflot, Etihad, Emirates, Singapore Airlines, Turkish Airlines, Cathay Pacific, Lufthansa en Air France. Die laatste ontkent in een reactie het nieuws en stelt dat ‘spraakcommunicatie niet mogelijk is op vluchten van Air France’.

Een gsm kan in de lucht simpelweg worden afgetapt als hij is ingeschakeld, klinkt het in het artikel. Met behulp van de passagierslijst en het vluchtnummer kan makkelijk de identiteit van de passagiers worden achterhaald. De Britse GCHQ is zelfs in staat om een gsm vanop afstand te storen en de gebruiker te dwingen zijn pincode opnieuw in te voeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in