'Sweetheart-belastingdeals in België gestegen met 248 procent'
Foto: EPA
Ondanks de ophef over schimmige fiscale akkoorden is er juist een forse stijging te zien van het aantal belastingdeals tussen België en multinationals. Met meer dan een verdubbeling van de zogenaamde 'sweetheart' fiscale akkoorden is België samen met Luxemburg koploper van het lijstje. Dit staat in een rapport van de ngo Eurodad.

Belastingdeals tussen Luxemburg en multinationals zijn ondanks de onthullingen van de Luxleaks in 2014 met 50 procent toegenomen. Voor België is dat maar liefst 248 procent. 'Het is alsof de Luxleaks nooit hebben bestaan,' aldus Tove Maria Ryding, een van de auteurs van het rapport. 

In het rapport van Eurodad, een ngo gevestigd in Brussel, wordt data van 17 EU-landen en Noorwegen geanalyseerd.

Belastingontwijking
Bij zogenoemde 'sweetheart' belastingafspraken tussen bedrijven en overheden maken multinationals gebruik van fiscale optimalisatie, waardoor bedrijven soms gedeeltelijk belastingen kunnen ontwijken. Bij de Luxleaks in november 2014 werd bekend gemaakt dat Luxemburg zo'n 350 'geheime' deals had gemaakt van 2002 tot 2010.

De voorzitter van de Europese Commissie en voormalig minister-president van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, kwam flink hierdoor in verlegenheid maar beloofde de belastingpraktijken stevig te gaan aanpakken.

Niet gelukt
Maar dat is blijkbaar dus nog niet gelukt volgens dit rapport. In totaal is het aantal fiscale akkoorden dat werd afgesloten tussen Europese overheden en multinationals bijna verdrievoudigd tussen 2013 en 2015: van 547 in 2013 naar 1.444 in 2015.

Volgens coauteur Ryding, is de evolutie 'zeer verrassend en erg verontrustend': 'Als we kijken naar de voorbeelden van Apple en LuxLeaks, weten we dat deze geheime akkoorden gebruikt kunnen worden als middel voor fiscale ontwijking door de multinationals.'

Apple
Apple kon via een deal met Ierland jarenlang een groot deel van zijn belastingen ontwijken, tot het bedrijf eind augustus door de Europese Commissie op het matje werd geroepen en 13 miljard euro moest betalen aan achterstallige belastingen. 
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig