Trump: ‘VS moeten niet overal politiek ingrijpen’
Trump in Fayetteville, North Carolina, een van de stops van zijn bedankingstournee. Foto: AFP

De Amerikaanse president-elect Donald Trump wil dat de Verenigde Staten zich concentreren op de strijd tegen terreurgroepen als Islamitische Staat en zich niet meer moeien met ‘buitenlandse regimes waar we niets over weten en waarbij we niet betrokken zouden moeten zijn’. Dat heeft hij gezegd in Fayetteville, North Carolina, een van de stops van zijn bedankingstournee. Ontslagnemend president Barack Obama roept dan weer op om de Amerikaanse waarden niet uit het oog het verliezen in de strijd tegen het terrorisme.

‘Deze destructieve cyclus van interventies en chaos moet eindelijk stoppen’, aldus Trump, die toevoegt dat zijn land zich niet moet bezighouden met het afdwingen van veranderingen in regimes in andere landen. In de plaats daarvan moeten de VS zich focussen op de strijd tegen het terrorisme.

Trump, die vergezeld werd door zijn toekomstige minister van Defensie James Mattis, beloofde ook om meer stabiliteit in de wereld te brengen, maar gaf niet aan hoe hij dat zal doen.

De huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep net dinsdagavond nog op om de onderhandelingen tussen het Syrische regime en de oppositie opnieuw van start te laten gaan, om tot een politieke oplossing van het Syrische conflict te komen.

Respect voor religieuze en burgerlijke vrijheden

Trumps voorganger Barack Obama riep de VS dan weer op om hun waarden te blijven te respecteren bij hun gevecht tegen het terrorisme. Dat deed hij dinsdag bij zijn laatste toespraak over de nationale veiligheid voor Amerikaanse troepen in Tampa, Florida. Hij benadrukte het belang van het verwerpen van discriminatie en foltering en riep op tot respect voor de religieuze en burgerlijke vrijheden.

Trump: ‘VS moeten niet overal politiek ingrijpen’
Obama gaf zijn laatste toespraak over de nationale veiligheid voor Amerikaanse troepen in Tampa, Florida Foto: AP

‘We zijn op ons best als een natie die wordt gedefinieerd door hoop, en niet door angst’, aldus Obama. De Democraat haalde ook uit naar enkele controversiële voorstellen van Trump, zonder die laatste bij naam te noemen. Hij benadrukte dat de VS geen religieuze tests uitvoeren of meer wantrouwen hebben tegenover bepaalde burgers.

Partnerschappen

Obama verdedigde tot slot zijn eigen methode tegen het terrorisme, met name het verwerpen van foltertechnieken en het zoeken naar partnerschappen in conflictgebieden. Hij wees erop dat tijdens zijn presidentschap de bedreiging van terreurgroep al-Qaida minder groot geworden is, en dat terreurgroep IS verdreven is uit de helft van zijn grondgebied in Irak en Syrië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig