Het dodental van de krachtige aardbeving in de Indonesische provincie Atjeh is opgelopen tot 102. Een persoon wordt nog steeds vermist, zegt een ambtenaar donderdag.

De aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter gebeurde om 05.03 uur (dinsdag 23.03 uur Belgische tijd). Het epicentrum bevond zich op 18 kilometer ten noordoosten van het district Pidie Jaya, op een diepte van 10 kilometer. Er was geen tsunami-alarm.

De dodentol kan nog verder oplopen. Er vielen ook bijna 300 gewonden, van wie er 73 erg aan toe zijn, zei Sutopo Nugroho, woordvoerder van het nationale rampenagentschap. Zeker 125 huizen, 105 winkels en 14 moskeeën zijn door de aardbeving verwoest.

Lees verder onder de kaart

Eerder maakte de civiele bescherming van het district Pidie, dat eveneens zwaar getroffen werd door de beving, al melding van tien doden. 

Tientallen mensen worden buiten de ziekenhuizen verzorgd, omdat men naschokken vreest. De autoriteiten van Aceh vrezen dat nog veel mensen nog vastzitten in de ingestorte gebouwen. 'Veel winkeleigenaars wonen boven hun winkels die zijn ingestort,' aldus het hoofd van de reddingsdiensten van Aceh Suyitno. 'We hebben drie graafmachines gestuurd om de zware betonblokken van de ingestorte gebouwen te verplaatsen.'

102 doden bij zware aardbeving in Indonesië
Foto: AFP

2004

Aceh was een van de zwaarst getroffen gebieden bij de tsunami van 26 december 2004. Bij een zware aardbeving voor de westkust van Sumatra en de daaropvolgende tsunami kwamen in totaal 230.000 tot 280.000 mensen om het leven.

Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, waar het samenkomen van tektonische platen regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaakt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig