Overleden Oezbeekse dictator heeft opvolger
Foto: AP

De Oezbeekse premier en interim-president Sjavkat Mirzijojev heeft zoals verwacht de presidentsverkiezingen in zijn land gewonnen. Hij beloofde het beleid van de overleden Oezbeekse dictator Islam Karimov voort te zetten.

Mirzijojev gold als grote favoriet om de in september overleden president Karimov op te volgen. Zijn drie onbekende tegenstanders bleken kansloos. Volgens de kiescommissie kreeg hij maar liefst 88,6 procent van de stemmen achter zijn naam.

Dat Mirzijojev benoemd werd tot interim-president was al een teken van de continuïteit van het Karimov-regime. Hij was al dertien jaar premier.

Hoewel Mirzijojev het beleid van zijn voorganger wil voortzetten, wijzen enkele signalen toch op enige versoepeling. Zo gaf hij een bekende politieke gevangene genade en zei hij de economie van het land te willen hervormen. Momenteel heeft de staat de volledige controle over de Oezbeekse economie.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de nieuwe president al gefeliciteerd met zijn overwinning. Hij nodigde hem uit tot een staatsbezoek aan Rusland.

Overleden Oezbeekse dictator heeft opvolger
De nieuwe president met zijn familie. Foto: REUTERS

IJzeren vuist

Islam Karimov kwam in 1989 aan de macht, toen Oezbekistan nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Hij regeerde sindsdien als een onvervalste dictator, die aan de macht bleef via referenda en verkiezingen die hij won met communistische cijfers.

Mensenrechtenorganisaties noemen het regime een van de brutaalste ter wereld.

Begin september overleed Karimov op 78-jarige leeftijd na een beroerte. Er werd toen gevreesd voor instabiliteit in het land omdat zijn opvolging niet geregeld was.

Strategisch

Oezbekistan bleef grotendeels binnen de Russische invloedssfeer na het einde van de Sovjet-Unie, maar heeft ook banden met de Verenigde Staten voor de oorlog in Afghanistan. Het land wordt als strategisch belangrijk beschouwd voor de strijd tegen drugshandel en internationaal terrorisme.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig