Het traject van de omstreden North Dakota Access pijpleiding wordt dan toch aangepast. Het Amerikaanse leger verbiedt dat de leiding door grondgebied van het leger zou gaan. Zo wordt ook het indianengebied 'Standing Rock' gespaard. Daar protesteren al enkele maanden honderden manifestanten tegen de aanleg van de pijpleiding.

Al maanden stuit de aanleg van de Amerikaanse Dakota-oliepijpleiding op protest. Het oorspronkelijke traject van de pijpleiding, die maar liefst 1.886 kilometer lang is en vier staten zou doorkruisen, wordt nu ook effectief aangepast.

Het Amerikaanse leger verbiedt dat de pijpleiding in de staat North-Dakota grondgebied van het leger zou doorkruisen. 'De beste manier om dit werk verantwoord en efficiënt af te ronden is door alternatieve routes te bestuderen', heeft Jo-Ellen Darcy van het Amerikaanse leger zondagavond verklaard.

Protest bij indianen

Door de beslissing van het leger zal de 'Dakota Access Pipeline' ook niet meer door het indiaanse reservaat 'Standing Rock' lopen. Daar protesteren al enkele weken duizenden manifestanten tegen de aanleg van de pijpleiding. Zij zien de leiding als een bedreiging voor haar waterbronnen en voor heilige plaatsen waar hun indiaanse voorouders zijn begraven. 

Lees verder onder de kaart

De Sioux stapte zo zelfs naar president Barack Obama. Dit met de vraag om een onderzoek te openen naar de aanleg van de 'Dakota Access Pipeline'. Het Amerikaanse leger evalueerde bijgevolg zijn eerdere toestemming voor de aanleg van de pijpleiding door grondgebied van het leger. Met succes: het traject van de pijpleiding wordt dus herbekeken.