Auteur Paul de Wispelaere overleden
Foto: VUM

In Maldegem is vrijdag auteur Paul de Wispelaere overleden. Dat meldt zijn echtgenote. Het nieuws wordt bevestigd door het gemeentebestuur van Maldegem. De Wispelaere gold als één van de meest prominente auteurs van zijn generatie. Hij is 88 jaar geworden.

Paul de Wispelaere was criticus en publiceerde essays en romans. Bekend is onder meer 'Het verkoolde alfabet'. In 1998 ontving hij de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied. "Een referentiepunt voor vele generaties schrijvers en critici in Nederland en Vlaanderen", schreef de jury toen over het werk van de Wispelaere.

De Wispelaere werd geboren in Brugge, in 1928. De doctor in de lelteren en wijsbegeerte was jarenlang hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Naast romanschrijver, essayist en criticus was hij ook hoofdredacteur van het Nieuw Vlaamse Tijdschrift en redacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift. Ook was hij bestuurder van het Louis Paul Boon-Genootschap.

Bekende werken van de Wispelaere zijn onder meer 'Tussen tuin en wereld' (1979) en 'Het verkoolde alfabet' (1992), en de essaybundels 'Het Perzische tapijt' (1966) en 'De broek van Sartre' (1987).

De Wispelaere overleed vrijdag na een langdurig ziekteproces.