Stembureaus geopend in Oezbekistan
Foto: REUTERS

In Oezbekistan zijn zondagochtend om 06.00 uur (02.00 uur Belgische tijd) de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezing. De Oezbeken kiezen een opvolger voor de autoritaire heerser Islam Karimov, die begin september, na een heerschappij van 25 jaar, op 78-jarige leeftijd overleed aan een beroerte. Waarnemers verwachten weinig veranderingen aan het regime dat met harde hand over de meer dan 30 miljoen inwoners regeert.

Oezbekistan kende sinds de onafhankelijkheid in 1991 nooit een machtswissel. Ook nu worden de presidentsverkiezingen beheerst door een streven naar continuïteit en stabiliteit, schrijven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De organisatie zal de verkiezingen opvolgen met zowat 300 vertegenwoordigers.

Ex-premier Sjavkat Mirzijojev, die werd aangeduid als interim-president, is de grote favoriet. Hij behoort tot de Liberaal-Democratische partij, die aan de macht is in het land. Hij gold al jaren als de politieke erfgenaam van Karimov. Bovendien zou volgens de grondwet de leider van het parlement de macht moeten overnemen na het overlijden van Karimov. Dat Mirzijojev de begrafenis van het Oezbeekse staatshoofd organiseerde, toont aan dat hij zich in de politieke elite naar voren heeft geschoven als opvolger.

Ook de drie andere partijen in het parlement hebben een kandidaat aangesteld. Het gaat dan om Sarvar Otamoeratov van de Nationale Heroplevingspartij, Hatamjon Ketmonov van de Volksdemocratische Partij en ten slotte Nariman Oemarov van de Adolat-partij.

Met ongeveer 30 miljoen inwoners telt Oezbekistan het grootste aantal inwoners van de Centraal-Aziatische landen. Het land lijdt, vanwege de grote katoenplantages, onder extreme watertekorten. Mensenrechtenactivisten stellen er bovendien de kinderarbeid aan de kaak. Het door uitdroging bedreigde Aralmeer vormt dan weer een natuurramp zonder voorgaande in het gebied.

De ongeveer 9.300 stembureaus blijven zondag open tot 20.00 uur (16.00 uur Belgische tijd).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig