92 vluchtelingen uit zee gehaald voor de Spaanse kust
Archiefbeeld Foto: AFP

Bij verschillende reddingsoperaties voor de Spaanse kust zijn 92 vluchtelingen uit zee opgepikt, terwijl 22 anderen werden ontdekt in een vrachtwagen aan de grensovergang met de Spaanse enclave Mellila in Noord-Afrika. Dat hebben de Guardia Civil en de reddingsdiensten meegedeeld.

De vluchtelingen zouden onderweg zijn geweest in vijf nauwelijks zeewaardige vaartuigen. 63 van hen zijn afkomstig van de Afrikaanse sub-Sahara, 29 van Algerije. In afwachting van hun overdracht aan de politie bekommerde het Rode Kruis zich over hen.

De opvarenden van drie van de vaartuigen werden gered door handelsschepen die gevolg hadden gegeven aan een noodoproep. Een bootje met tien opvarenden werd onderschept in de Straat van Gibraltar, een ander voor de kust van Malaga. Dit had 53 mensen aan boord: 49 mannen, drie vrouwen en een kind. De reddingsoperaties verliepen door de hoge zee erg moeizaam.

De derde boot had negen Algerijnen aan boort, waarvan vijf minderjarigen. Hij werd gepraaid voor de kust van Torrevieja in het zuidoosten van het land. Een laatste boot werd gelokaliseerd voor Cabo de Gata, met 11 mensen aan boord die werden overgebracht naar de havenstad Almeria in Andaloesië. De Guardia Civil onderschepte tot slot een bootje met 9 Algerijnse vluchtelingen.