Gemummificeerde knieën gelinkt aan koningin Nefertari

Een paar gemummificeerde knieën die ooit werden gevonden in een graftombe in de Egyptische Vallei der Koninginnen, zijn wellicht die van koningin Nefertari. Dat meldt The Guardian.

Nefertari, die vermoedelijk stierf rond 1.250 voor Christus, was de echtgenote van farao Ramses II. Ze was in het oude Egypte befaamd om haar schoonheid.

Haar graftombe werd in de Vallei der Koninginnen ontdekt in 1904, de muren waren bedekt met luxueuze muurschilderingen. Ze werd in de jaren tachtig gerestaureerd en wordt beschouwd als het mooiste graf van de Vallei.

Bij de ontdekking in 1904 was de graftombe grotendeels leeggeroofd, het was onduidelijk of de gemummificeerde resten effectief die van Nefertari waren. Joann Fletcher, hoofd van het onderzoek vertelt:'Het was de gewoonte om graftombes van farao's, koninginnen en notabelen in latere generaties opnieuw te gebruiken.' 

Daarom voerder een internationaal team van onderzoekers een aantal testen uit op de resten in het Egyptisch museum van Turijn, waar ze worden bewaard. De knieën werden onderworpen aan koolstofdatering, röntgenstralen, en vergeleken met oudere en recentere monsters. Ook de samenstelling van de balsemvloeistof werd bekeken.

'Ik heb Nefertari bestudeerd, en tal van afbeeldingen gezien van haar mooie gezicht. Het is dan ook ironisch dat we fysiek enkel dit nog hebben', filosofeert Fletcher. 'Ze werd gereduceerd tot een paar knieën, maar nu we ze hebben, kunnen we er maar best zoveel mogelijk informatie uit halen.'

Uit de resultaten blijkt dat de knieën van een vrouw tussen de 40 à 50 jaar met een erg hoge status waren. 'Aan de mummificatie is erg veel zorg besteed, dat kunnen we zelfs aan een paar benen zien. Het verpakkingsproces, het gebruik van deze bepaalde materialen, doet vermoeden dat het gaat om iemand met een bijzonder hoge status.'

Samen met de analyse van andere objecten die in de tombe werden gevonden, gaan de wetenschappers er van uit dat het wel degelijk om de gemummificeerde knieën van koningin Nefertari gaat.

Toch is niet iedereen even enthousiast over de conclusies van het onderzoek. Zo laat een professor Egyptology aan de Universiteit van Liverpool optekenen dat men van de knieën al heel lang het vermoeden had dat ze van Nefertari waren, en dat dit onderzoek nog steeds geen 100% uitsluitsel geeft.