Twee transportvliegtuigen waren zaterdag met in totaal 50 kisten op de luchthaven geland. Op open vrachtwagens werden ze naar het station gebracht, waar rond de 20.000 mensen afscheid namen.

De regen stroomde in bakken naar beneden, de mensen beschutten zich met plastic folie. De namen van alle doden werden voorgelezen, voor elk slachtoffer werd een witte ballon losgelaten. Huilende mensen zochten troost in elkaars armen. Soldaten droegen de kisten het stadion binnen.

Burgemeester Luciano Buligon, die wegens een overladen agenda de vlucht met het voetbalteam naar Medellín had gemist, dankte de Colombianen nadrukkelijk voor hun grote blijk van solidariteit. Tot slot moedigden de supporters in tranen hun club nog een laatste keer aan met de woorden: ‘Chape, Chape’.

De Braziliaanse president Michel Temer was op de luchthaven om de slachtoffers van het drama de laatste eer te bewijzen, maar hield zich op de achtergrond. De man wordt als spilfiguur beschouwd van de ambtsontheffing van zijn voorgangster Dilma Rousseff, en wordt steeds weer uitgefloten. Ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino nam aan de herdenking van de slachtoffers deel.

De kisten met de omgekomen spelers, trainers en delegatieleden werden een voor een uit de vliegtuigen gedragen en telkens door zes soldaten met een mobiele draagberrie over een rode loper gerold. De mensen applaudisseerden voor de slachtoffers, saluutschoten weerklonken. De kisten werden van de luchthaven overgebracht naar de Arena Condá.

Ter herdenking aan de slachtoffers werd wereldwijd voor het begin van elke wedstrijd een minuut stilte gehouden, vele spelers droegen een rouwband.

In Chapecó, een door Europese vluchtelingen overheersende stad in de deelstaat Santa Catarina, staat de tijd stil. Het groen van de club is alomtegenwoordig. Uit de hele wereld komen blijken van medeleven. De club, die rond de 5.000 abonnees telt, heeft meer dan 13.000 aanvragen voor een nieuw lidmaatschap ontvangen. Bovendien zijn de groene shirts van het team van Chapecoense op vele plaatsen uitverkocht.

Bij de vliegtuigcrash kwamen 71 mensen om het leven, slechts zes inzittenden overleefden de klap: drie spelers, twee bemanningsleden en een journalist. Hun toestand is inmiddels stabiel. De kleine charterluchtvaartmaatschappij LaMia verloor haar vergunning.