Rel rond dierlijk vet in Britse bankbiljetten breidt zich uit
Foto: AP

Meer dan 125.000 mensen hebben een online petitie ondertekend tegen dierlijk vet in het nieuwe Britse bankbiljet van vijf pond. De biljetten zijn van plastic gemaakt, de polymeren zouden een ‘spoor van talg’ gebruiken.

Critici willen in naam van veganisten, vegetariërs en religieuze gemeenschappen het vet uit het geld verbannen. Volgens de Bank of England bevindt zich daadwerkelijk ‘een spoor van talg’ in de biljetten, het product wordt echter ook gebruikt bij de productie van kaarsen en zeep. Er wordt gezocht naar een oplossing.

De zaakvoerster van een vegetarisch café, waar de klanten niet meer met de nieuwe bankbiljetten van 5 pond mogen betalen, ontving volgens de Britse media bedreigingen op de sociale netwerken. Ze wordt ervan beticht zich in de belangstelling te willen werken, haar klanten zijn echter tevreden over haar beslissing. De vrouw baat het café in Cambridge al bijna 30 jaar uit.

De firma Innovia, die de kunststof voor de bankbiljetten levert, deelde mee dat er in principe geen dierlijke producten worden gebruikt. Of er daadwerkelijk een hoeveelheid talg in de aangekochte grondstoffen voor de kunststof aanwezig was, moet een onderzoek aantonen.