Drummer Lander Gyselinck krijgt Vlaamse Cultuurprijs Muziek 2015
Lander Gyselinck met Stuff aan het werk op Jazz Middelheim Foto: Koen Bauters

Drummer Lander Gyselinck (28) heeft de Vlaamse cultuurprijs muziek 2015 gewonnen. Na Netsky wint opnieuw een jonge muzikant de prijs. Gyselinck is een erg bedrijvig muzikant. Hoge ogen gooide hij met Stuff.

Voor deze prijs krijgt hij 10.000 euro en een bronzen kunstwerk. Lander Gyselinck ontwikkelde zeer vlug een eigen stijl waarmee hij zich een weg baande in de avant-garde, experimentele en improvisatiejazz. Na een opleiding jazz en lichte muziek aan het conservatorium in Gent trok hij voor een jaar met een beurs naar de New school for Jazz and Contemporay Music in New York.

Al in 2007 stichtte hij het akoestische LABtrio, met pianist Bram De Looze en bassiste Anneleen Boehme. Een trio dat de kunst van improviseren koestert. Met het kwintet Stuff. brengt hij met vier andere muzikanten een cross-over genre, een mix van hiphop, jazz en elektronica. Hij is nog actief in een resem projecten, zoals het trio van Kris Defoort. Met Defoort, bassist Nic Thys en acteur Josse De Pauw maakte hij het succesvolle muziektheater An Old Monk. Beraadgeslagen is een project met zijn maatje Fulco Ottervanger, waarin ze gretig langs de kitsch scheren. Zijn New Yorkse band Howard Peach, en Sinister Sister als hommage aan Zappa, zijn andere projecten.

Eerder ontving hij de Toots Thielemans Jazz Award, de Sabamprijs Jong Talent en de prijs Gent Jazz. Vorig jaar werd hij tijdens de Mia’s 2015 muzikant van het jaar.

De jury prijst de ‘drummer, componist en muziekduivel-doet-al’ en ziet nog veel ‘groeipotentieel’.

Gyselinck zag het zelf niet aankomen. Hij zegt dat hij ‘de eer te danken heeft aan alle eigenzinnige artiesten, muzikanten, muziekliefhebbers, met wie ik heb mogen werken, van gedachten wisselen en van wie ik altijd zal blijven leren. Een kunstenaar staat nooit op zich, maar staat altijd ook voor iets anders, voor een gemeenschap.’