Brexit: Corbyn wil beruchte Artikel 50 aanpassen
Foto: EPA

De scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie zal allicht niet in maart, zoals premier Theresa May het wil, ingezet worden. Labour-voorzitter Jeremy Corbyn heeft zaterdag in een gesprek met Sky News laten weten dat zijn partij een officieel amendement op het vermaarde Artikel 50 zal indienen.

De hoogste Britse rechtbank, de High Court, bepaalde onlangs, tot ongenoegen van May, dat de premier moet toelaten dat artikel 50 in het parlement besproken wordt. Met artikel 50 wordt de Brexit in werking gesteld. Vandaar dat het remainkamp de rechtbank had aangesproken.

Volgens Corbyn zullen de Labour-voorstellen betrekking hebben op de eenheidsmarkt en marktbescherming. De Labour-voorman herhaalde dat over de beslissing om uit de EU te stappen, niet meer gepalaverd moet worden.

De Tory’s hopen een wet te kunnen opstellen waaraan niet meer getornd kan worden - met een zo kort mogelijke wettekst. Voorstellen tot wetswijziging moeten in het parlement worden besproken en gestemd, en dat neemt tijd in beslag. Door het Labour-initiatief zal May de Britse uitstap uit de EU wellicht met weken, zo niet maanden, moeten uitstellen.