Verkeersveilige nacht: amper 3 procent bestuurders heeft teveel gedronken
Foto: BELGA

Afgelopen nacht werd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de arrondissementscommissaris, in samenwerking met de lokale en federale politie, de twintigste ‘Verkeersveilige Nacht’ georganiseerd. Amper drie procent van de bestuurders was onder invloed, een opmerkelijke daling tegenover vorig jaar.

Provinciegouverneur Jan Briers wil met de verkeersveilige nacht het belang van een veilig verkeer blijvend benadrukken en roept alle Oost-Vlamingen op een échte BOB te zijn en niet te drinken als ze nog moeten rijden.

‘Alcohol is - na snelheid - de tweede grootste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen. In 13 procent van de ongevallen met lichamelijk letsel in Oost-Vlaanderen in 2015 is er alcoholverbruik vastgesteld. Uit een bevraging van het BIVV blijkt dat 43 procent van de Belgische bestuurders wel eens achter het stuur kruipt nadat hij of zij alcohol heeft gedronken. Dit is ruim 10 procentpunt meer dan het Europese gemiddelde’, benadrukt gouverneur Briers.

De hele politieoperatie startte vrijdagavond omstreeks 19.00 uur en liep door tot zaterdagochtend 07.00 uur. In de provincie werden 4.738 voertuigen gestopt. Bij alle chauffeurs werd een alcoholcontrole verricht.

Dit is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen 3.647 voertuigen gecontroleerd werden. Bij 141 bestuurders werd een strafbaar alcoholgehalte vastgesteld (3 procent), een opmerkelijke daling tegenover de 4,8 procent vorig jaar.