Partijraad Vlaams Belang bevestigt sancties tegen Dewinter en co

De partijraad van het Vlaams Belang heeft zaterdag de sancties bevestigd die het partijbestuur op 20 november genomen heeft tegen Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris voor het bezoek aan Griekenland en hun contacten met Gouden Dageraad. Enkel de vervanging van Van dermeersch als deelstaatsenator wordt om juridisch-technische redenen herroepen.

Dat kondigden partijvoorzitter Tom Van Grieken en Kamerlid Filip Dewinter aan in Beveren.

Kamerleden Filip Dewinter en Jan Penris en deelstaatsenator Anke Van dermeersch brachten begin november een bezoek aan Griekenland, waar ze ook contacten hadden met de omstreden partij Gouden Dageraad, die als neonazistisch beschouwd wordt. Dat was tegen de afspraken met Van Grieken.

Daarom besliste het partijbestuur om de drie officieel terecht te wijzen en hen te verbieden nog politieke buitenlandse contacten te onderhouden zonder een mandaat van de partijvoorzitter of het partijbestuur. Van dermeersch werd uit het partijbestuur gezet en moest haar senaatszitje inleveren.

Dewinter en Van dermeersch maakten de zaak aanhangig bij de partijraad omdat volgens hen de regels niet gevolgd waren. Maar al snel was duidelijk dat niemand de zaak op de spits wilde drijven. Op het partijcongres vorig weekend was de zaak nauwelijks een gespreksthema en was duidelijk dat de partijvoorzitter op grote steun kon rekenen.

Van dermeersch blijft in Senaat

Zaterdag bevestigde de partijraad de beslissing van het bestuur. Enkel de vervanging van Van dermeersch als deelstaatsenator wordt omwille van juridisch-technische redenen herroepen. Het Vlaams parlementslid had meteen aangegeven niet van plan te zijn de Senaat te verlaten. De Senaat en later ook het Vlaams Parlement gaven aan dat een senator niet gedwongen kan worden om zijn zitje op te geven.

'Ik leg mij neer bij de beslissing en ben blij met de consensus. Ik geef volmondig toe dat er een perceptieprobleem was met mijn contacten met Gouden Dageraad, maar het was niet mijn bedoeling de partij te schaden. Ik ben ben tevreden dat ik het volledige verhaal van de reis heb kunnen doen voor de partijraad. De eenheid in de partij is hersteld', zei Dewinter. 'Ik heb mij altijd geschikt naar het partijbelang, maar Filip Dewinter blijft Filip Dewinter', voegde hij er nog aan toe.

'De partijraad heeft de sancties van het partijbestuur bevestigd en beslist de rangen te sluiten', verklaarde Tom Van Grieken. Van dermeersch blijft wel deelstaatsenator. 'We hebben het pedaal niet willen indrukken en willen de zaak nu afronden', aldus de voorzitter die erop wees dat de diensten van het Vlaams Parlement hadden verzekerd dat de partij de deelstaatssenator kan wijzigen. Maar het voordeel is wel dat nu de kritiek dat de partij vrouwonvriendelijk zou zijn, niet meer opgaat, voegde hij er nog aan toe.

Met de beslissing schaart de partijraad van het Vlaams Belang zich volmondig achter de voorzitter die op het partijcongres van vorige week zaterdag opriep 'de rangen te sluiten en de politieke strijd schouder aan schouder verder te zetten'. Voor Van Grieken zullen Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris een belangrijke rol spelen bij de gemeenteraadverkiezingen in Antwerpen in 2018.