Nederland krijgt er nog een rechtse partij bij
Foto: BELGAIMAGE

Maandag wordt in het Nederlandse Amersfoort een nieuwe rechtse partij boven de doopvont gehouden. De naam ervan is nog niet bekend, de lijsttrekker wel. Dat wordt de Nederlandse journalist Jan Dijkgraaf.

Dat heeft het Algemeen Dagblad in kringen van GeenPeil vernomen, de motor achter de nieuwe partij. GeenPeil is een politiek gericht initiatief uit 2014, dat vooral bekendheid verwierf via het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De nieuwe partij zal ijveren voor ‘meer inspraak in een democratie voor iedereen’.

Dat de Nederlandse premier Mark Rutte geen rekening heeft gehouden met het ‘nee’ van dat referendum, heeft bij GeenPeil en haar blogsite GeenStijl kwaad bloed gezet. De nieuwe partij hoopt de boosheid van (veel) Nederlanders daaromtrent te verzilveren.

Recente peilingen geven aan dat de proliferatie aan rechtse partijen ‘rechts’ geen extra zetels zal opleveren, wel meer versplintering ‘ter rechterzijde’.

Nederlanders die niet (meer) op gevestigde partijen willen stemmen, kunnen nu al bij acht partijen terecht: de PVV (Wilders), VNL/VoorNederland, Forum voor de Democratie (publicist Thierry Baudet) en de GeenPeil-partij van Dijkgraaf. Linkse alternatieven zijn te vinden bij SP, 50PLUS, DENK en Nieuwe Wegen.