Afzettingsprocedure Zuid-Koreaanse president gestart
Foto: REUTERS

De drie oppositiepartijen in Zuid-Korea hebben zaterdag een motie ingediend die moet leiden tot de afzetting van president Park Geun-hye. In totaal steunden 171 van de 300 parlementsleden de motie. Er wordt vrijdag over het voorstel gestemd.

Park, wier ambtstermijn normaal in 2018 afloopt, wordt beschuldigd van machtsmisbruik en het overtreden van de grondwet.

Om de motie aan te nemen is een tweederdemeerderheid vereist. Bovenop de stemmen van de oppositie en onafhankelijke parlementsleden moeten er minstens 28 leden van de meerderheid, en dus ook van haar eigen partij, meestemmen.

Als de procedure slaagt, zou Park het eerste democratisch gekozen staatshoofd zijn in Zuid-Korea dat wegens een schandaal voortijdig moet aftreden.

Protesten

De positie van Park is onhoudbaar geworden nadat honderdduizenden mensen op straat waren gekomen om haar ontslag te eisen. Ook zaterdag staat opnieuw een groot straatprotest gepland, al voor het zesde weekend op rij.

De presidente kwam onder vuur te liggen nadat ze haar boezemvriendin Choi Soon-Sil toegang gaf tot staatszaken. Ze zou ook te veel invloed gehad hebben op Parks beleid. Choi is inmiddels gearresteerd.

Ook wordt Park ervan verdacht op toonaangevende bedrijven zoals elektronicagigant Samsung druk te hebben uitgeoefend om te doneren aan twee door Choi gecontroleerde stichtingen en die Choi voor persoonlijk gewin zou hebben aangewend.

Park werd in 2012 verkozen en is de eerste vrouw die het hoogste staatsambt in het opkomende Aziatische land in handen kreeg. Ze is de oudste dochter van de voormalige militaire dictator Park Chung Hee.