'Val Oost-Aleppo betekent niet einde van oorlog'
De wijk ligt volledig in puin Foto: REUTERS
De Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU) hebben zaterdag gewaarschuwd voor de 'illusie' dat de val van Oost-Aleppo automatisch het einde van het zes jaar oude conflict betekent. De waarschuwing komt er op het moment dat Syrische regeringstroepen al meer dan de helft van het door rebellen en jihadisten gecontroleerde stadsdeel hebben heroverd.

Het Syrische leger heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een nieuwe wijk heroverd op de jihadisten in Oost-Aleppo. Met de bevrijding van de wijk Tariq al-Bab controleert Damascus nu ongeveer zestig procent van het stadsdeel dat sinds 2012 in handen was van rebellen, meldt de vanuit Groot-Brittannië opererende website Sohr. De herovering kwam er na zware gevechten. Verscheidene burgers zijn naar een nabijgelegen wijk gevlucht. 

Russische media berichten intussen dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gestopt is met voorbehoud te maken voor de leden van Jabhat al-Nusra (Al-Qaeda) voor het terugtrekken van alle militanten uit het stadsdeel.
'Je kunt een oorlog winnen, maar de vrede verliezen', zei de Europese buitenlandminister Federica Mogherini zaterdag in Rome.

Dat algemeen geldend principe was specifiek aan de Syrische president Bashar al-Assad gericht. Tegen de herovering van Oost-Aleppo heeft het Westen wekenlang ernstige bezwaren gemaakt, argumenterend dat de bevrijding van het stadsdeel gepaard gaat met te veel burgerslachtoffers. Overigens wil Mogherini niet gezegd hebben dat de strijd om Oost-Aleppo reeds onherroepelijk is beslecht.

Actieplan

VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zei dat de tijd is gekomen 'voor echte onderhandelingen'. Hij vreest dat Damascus daar in een soort overwinningsroes geen boodschap meer aan heeft. En dan dreigt, aldus de Mistura, dat de oorlog gevolgd wordt door een 'vreselijke guerrilla-oorlog' en (nog steeds) 'geen heropbouw'.

De Zwitser vroeg Iran en Rusland, bondgenoten van Syrië, om Damascus ervan te overtuigen, 'ernstig te onderhandelen'. Nu volgens de Russische minister Sergej Lavrov de VS de beschermende hand boven al-Nusra (onder de huidige naam Jabhat Fateh al-Sham) heeft weggenomen, is Rusland bereid ogenblikkelijk militaire functionarissen en diplomaten naar Genève te sturen om met de VS een 'gezamenlijk actieplan' voor Aleppo uit te werken.

De Mistura, die wel een machtsdeling in Syrië in het verschiet ziet, maar zeker geen opdeling van het land, herinnerde er voorts aan dat het cliché van een oorlog winnen en de vrede verliezen recente voorbeelden heeft gekend in Irak en Libië.