‘Van Overtveldt doet niets tegen fiscale fraude’
Michel Claise Foto: ID/ photo agency

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) onderneemt niets tegen fiscale fraude. Dat heeft de onderzoeksrechter gespecialiseerd in fiscale fraude Michel Claise zaterdag gezegd in La Libre Belgique.

Een jaar geleden kondigde Van Overtveldt een reeks maatregelen aan om te strijden tegen fiscale fraude. ‘Wat is sindsdien gebeurd? Niets’, aldus Claise, al zestien jaar onderzoeksrechter in Brussel.

Claise haalt ook uit naar de kaaimantaks. ‘Onbegrijpelijk en niet toepasbaar. De regering heeft 250 miljoen euro opbrengsten in de begroting ingeschreven, maar het zal helemaal niets opbrengen’, voorspelt hij. ‘Idem met de nieuwe fiscale regularisatie: slechts 28 dossiers zijn ingediend, met een opbrengst van bijna nul.’

Het is niet de eerste keer dat Claise uithaalt naar het regeringsbeleid. Zo zei hij vorig jaar in een interview met De Standaard ook al dat hij ‘nog geen enkel teken’ had gezien dat de regering-Michel het echt menens is met de strijd tegen financiële criminaliteit.

‘Wat onder de huidige regering gebeurt, doet mij denken aan een uitspraak uit de 17de eeuw die de Franse minister van Financiën Colbert deed tegen Lodewijk XIV’, zei Claise toen. ‘Sire, taxons les pauvres, ils sont tellement plus nombreux. Laten we de armen belasten, ze zijn met veel meer dan de rijken. Dat is natuurlijk veel gemakkelijker dan de grote fraudeurs achterna zitten. Dat doen we niet graag.’

Ook in de Kamercommissie Panama Papers had Claise al eens uitgehaald naar de regering over de onwil om fraude aan te pakken.

Kabinet Van Overtveldt reageert

Op het kabinet van minister Van Overtveldt weerlegt men de kritiek. Het is 'onzin' te stellen dat geen maatregelen zijn genomen tegen fiscale fraude. Sinds de voorstelling van het anti-fraudeplan zijn bijna dertig maatregelen in uitvoering, zo luidt het.
Ook de kritiek op de kaaimantaks en de fiscale regularisatie wordt ontkracht: de kaaimantaks is volledig operationeel. Deze regering is de eerste die fiscale constructies op belastingparadijzen aanpakt, zo valt te horen op het kabinet.

Er wordt ontkend dat de fiscale regularisatie maar 28 dossiers opleverde: het gaat om 74 dossier. Bovendien zullen de samenwerkingsakkoorden met de regio's, die deze week werden ondertekend, de regularisatie 'een boost' geven. En in tegenstelling tot vorige regularisatierondes neemt deze regularisatie ook verjaard kapitaal mee in rekening, klinkt het nog.