Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard.

1

Meer Engels in het hoger onderwijs lijkt evident. Met een snijdend opiniestukhijsen drie vooraanstaande historici van de UGent de rode vlag. Waarom hebben we ooit gevochten voor Nederlandstalig hoger onderwijs, en waarom zouden we niet meer in onze moedertaal willen doceren, denken en schrijven? Een essentieel debat.

2

Donald Trump zou het moeras in Washington dreggen. De ministers die hij deze week tussen alle getwitter door in zijn miljardairskabinet benoemde, zijn niet zomaar het moeras, verschillenden onder hen financieren het. Trump speelt het politieke spel bovendien verdraaid sluw, schrijft Kristof Hoefkens in een feature in dS Avond.

3

Vlaams Belang kreeg de voorbije dagen een ongeziene mediaboost dankzij de herdenking van 25 jaar zwarte zondag en verse turbulentie in eigen rangen. Dat wijst niet op een blakende gezondheid. Toch staat het cordon sanitaire ter discussie. Theo Francken (N-VA) opende de dans. Slaat N-VA weldra een bres? 

4

In Frankrijk hakt zowel de linkerzijde als het FN stevig in op de rechtse presidentskandidaat François Fillon. Zoals L'Obs op zijn cover schreef: archi-réac, ultra-libéral, pro-Poutine. Mia Doornaert neemt het graag op voor Fillon. 

5

In Aleppo is de Syrische burgeroorlog aan het kenteren. Bashar al-Assad is aan de winnende hand. Kon moeilijk anders, met zoveel steun uit Rusland, Iran en van de Hezbollah. Het is geen troostend vooruitzicht, schrijft Chams Eddine Zaougui. Intussen verkeren 225.000 burgers in Oost-Aleppo in levensnood. 

6

We kunnen het referendum in Italië maar beter aandachtig volgen. Ons eigen hachje staat op het spel, alweer dankzij Dexia. De Belgisch-Franse staatsbank loopt voor 27 miljard euro risico. Alle Italiaanse banken samen hebben voor 360 miljard euro slechte kredieten. Waar gaat dat referendum over? Ine Roox legt het uit

7

De toekomst van de elektrische auto begint in 2018. Dan brengen Duitse automerken een keur aan modellen op de markt. Alleen de angst om zonder stroom te vallen kan de consument dan nog tegenhouden. Vier autogiganten slaan de handen in elkaar en bouwen samen een Europees netwerk van laadstations. 

8

Scandinavië geldt op veel domeinen als ons lichtend voorbeeld. De Noorse minister van Migratie is jong, blond, altijd vriendelijk en moeder van twee. Als ze een gezin met jonge kinderen het land uitzet, deelt ze dat trots op Facebook. Een gesprek met Sylvi Listhaug.

9

De Pirelli-kalender wordt radicaler. Dit jaar toont hij niet alleen vrouwen met wat kleren aan, ze dragen nu ook weinig make-up. Hun rimpels, vlekjes en kraaienpootjes zijn zomaar te zien, of toch een beetje. Een signaal van het nieuwe feminisme. 'Belangrijker dan vrouwen naakt te tonen', zegt de fotograaf, 'is te tonen hoe ze echt zijn.' Nicole Kidman beaamt. Het belangrijkste is 'wat je vanbinnen opbouwt... dat is de grote vraag en de reis die we allemaal maken'. 

10

Hollywood ziet ook voor zijn betere films brood in 'waargebeurde' verhalen. In de aanloop naar de Oscars krijgen we een karrenvracht 'gebaseerd op ware feiten'-films aangevoerd. Het is uitkijken met die claim. Van de grote Oscar-kandidaten van de vorige jaren is alleen Selma 100 procent waargebeurd. 

11

Woede is in. Sociale media staan er bol van. Rik Torfs leest het nieuwe boek van de Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum en vindt er een fijnzinnig pleidooi voor ruimhartigheid en genade.