De uitgesproken bedrijfscultuur van Willy Naessens Group: mee in beeld met de familie
Willy Naessens Group (WNG) in Wortegem-Petegem Foto: Jobat.be
Willy Naessens Group (WNG) in Wortegem-Petegem, de laatste halte van Zuid-Oost- Vlaanderen, heeft een uitgesproken bedrijfscultuur. Met uitzicht op de Kluisberg en twee betonnen racepaarden op de gemillimeterde grasmat, vragen we stabiliteitsingenieur Limke Meerschaert (24) wat haar aantrekt in dit familiebedrijf met 1.400 medewerkers en een fijne neus voor media-aandacht.

Limke studeerde af als burgerlijk ingenieur. WNG leerde ze kennen via haar faculteitsstudentenvereniging, één van de vele voor industrieel en burgerlijk ingenieurs die er regelmatig worden uitgenodigd. “Het plezierige onthaal viel me echt op”, zegt Limke. “Ik kreeg meteen het gevoel dat ik me thuis zou voelen. Het ruimtegevoel in deze gebouwen is geweldig, net als het uitzicht. Lucht en licht, daar hou ik van. Ik ben van de streek, dat hielp natuurlijk. Ik studeerde dan wel in Gent, maar ik woon hier amper vijf kilometer vandaan. Last van files heb ik niet, of het moest een tractor zijn.”

Limke kon meteen vier weken stage lopen. “Mijn tweede master moest ik nog afwerken, daarna kon ik vast aan de slag. Ik heb collega’s van alle leeftijden. Je krijgt sowieso een ervaren mentor binnen een opleidingscel die je begeleidt tot je autonoom werkt.” Na een jaar voelt Limke zich als een vis in het water. “Als stabiliteitsingenieur doe ik echt waarvoor ik gestudeerd heb. Ik wist als kind al dat ik wilde rekenen en tekenen. Omdat we zo veel werven in de regio hebben – Willy Naessens Industriebouw bouwde bijvoorbeeld het Regenboogstadion van Zulte-Waregem (‘Essevee’) – kom ik wel eens langs een van ‘mijn’ projecten. Als het op mijn route ligt, zie ik het zelf elke dag groeien.”

Marges bijna nul
Veel bouwbedrijven hebben het moeilijk. Een job in de bouw lijkt minder aantrekkelijk door de afnemende vraag. Diversificatie en specialisatie is een antwoord. Dat heeft WNG goed begrepen. De naam staat vooral voor industriebouw, maar minder bekend is dat het bedrijf ook actief is in agro, zwembaden, prefabbeton, productie van bouwmaterialen, grondwerken, aluminium schrijnwerk, dakdichting en transport. Zelfs voeding – in de vorm van productie, verwerking en verpakking van vleeswaren voor retail en foodservice – behoort tot de activiteiten.

Hoewel het zwaartepunt in Zuid-Oost-Vlaanderen ligt, heeft de groep vestigingen in heel België en ook in Nederland en Frankrijk. “Dankzij de diversificatie hebben we vrij probleemloos de voorbije jaren uitgezeten”, zegt bestuurder van WN Industriebouw Veerle Naessens. “We hebben niemand moeten ontslaan: ook al waren de marges bijna nul, we maken er een punt van om iedereen zo veel mogelijk aan boord te houden. Het verloop is klein, het orderboekje vol. Er staan een vijftigtal vacatures open. Momenteel gaat het vooral om alu plaatsers, productiemedewerkers, elektrotechniekers, calculatoren en stabiliteitsingenieurs/bouwkundig tekenaars.”

>

>

>