Amerikaanse sporters vroegen volop medische attesten aan in aanloop naar Spelen
Foto: AP

In de maanden voor de Olympische Spelen is het Amerikaanse Antidopingbureau USADA overstelpt met aanvragen voor medische attesten door Amerikaanse sporters, die zich voorbereidden op Rio 2016. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel donderdag op basis van gelekte gegevens door het collectief Fancy Bears.

Uit gehackte emails zou blijken dat tal van topsporters plots gebruik wilden maken van het zogenoemde Therapeutic Use Exemptions, een programma dat het mogelijk maakt met toestemming producten van de dopinglijst te gebruiken, tegen bijvoorbeeld astma of een ontsteking.

Op 30 juni meldde een medewerkster van USADA in een mail: “Het houdt maar niet op. Ik krijg heel veel aanvragen voor prednison van zwemmers en atleten, die nu met de trials bezig zijn. Het is niet normaal hoe veel aanvragen we nu krijgen. Veel meer nog dan voor de Olympische Spelen van Londen in 2012.” Prednison is een ontstekingsremmer die onder meer gebruikt wordt tegen reuma en op de verboden lijst staat.

Eerder kwamen de hackers al naar buiten met medische gegevens waaruit bleek dat sporters als Chris Froome, Bradley Wiggins, Rafael Nadal en de zussen Williams met toestemming verboden middelen hadden gebruikt.

“Het legt erg veel druk op ons team om alle aanvragen te behandelen”, mailde Matthew Fedoruk, één van de leidinggevende figuren binnen het USADA, die eerder dit jaar al bij Wereldantidopingorganisatie WADA het probleem aankaartte. Volgens Fedoruk hielden de meeste sporters die om een attest vroegen zich niet aan de regels. Zo’n attest moet immers dertig dagen voor gebruik worden aangevraagd, wat in werkelijkheid zelden gebeurde.