Verkrachter slaat twee keer toe tijdens penitentiair verlof
Foto: Belga
Een geïnterneerde recidivist misbruikte tot twee keer toe zijn penitentiair verlof om nieuwe zedenfeiten te plegen.

In 2006 werd de nu 34-jarige B. voor het eerst opgesloten voor de verkrachting van een meerderjarige. De rechtbank oordeelde toen dat hij ontoerekeningsvatbaar was, dus werd hij geïnterneerd. B. werd opgesloten voor onbepaalde tijd, met de bedoeling dat hij therapie zou krijgen die hem kon voorbereiden op een leven buiten de gevangenismuren.

Geïnterneerden mogen  onder bepaalde omstandigheden de gevangenis te ver­laten. Dat kan met een korte uitgaansvergunning of met een langer verlof, dat dient om bijvoorbeeld familie op te zoeken en de terugkeer naar het leven buiten de muren voor te bereiden.

Gewelddadig 

Tijdens zo’n verblijf buiten de gevangenismuren zette de man het op een lopen. In het voorjaar van 2013 pleegde hij opnieuw een gewelddadige verkrachting. Hij werd daarvoor opgepakt en weer besloot de rechtbank om hem te laten interneren. Maar de geschiedenis herhaalde zich: B. liep weg tijdens een verblijf buiten de gevangenis. In juli van dit jaar pleegde de man een gewelddadige verkrachting, waarbij hij een vrouw was gevolgd en haar daarna misbruikte. Kort na de feiten werd hij aange­houden. In afwachting van zijn proces verblijft hij in de cel.

Het parket van Mechelen bevestigt het parcours van de man. ‘Omdat het gerechtelijk onderzoek naar de laatste verkrachting nog loopt, kan er verder geen commentaar worden gegeven’, zegt persmagistraat Peter Peereboom. Het onderzoek nadert wel zijn eindfase.