Helsinki trekt finaal stekker uit Guggenheimmuseum
Foto: REUTERS

De plannen om in de Finse hoofdstad Helsinki een nieuw Guggenheimmuseum te bouwen, mogen definitief in de kast worden opgeborgen. Het stadsbestuur wil geen geld vrijmaken voor het project omdat het land economisch nog steeds in zwaar weer zit.

Na New York, Bilbao en Venetië had ook Helsinki moeten kunnen uitpakken met zijn eigen Guggenheimmuseum. De plannen daarvoor werden in 2012 bekendgemaakt en anderhalf jaar geleden kwam het ontwerp van het Franse bureau Moreau Kusunoki Architectes als winnaar uit de bus bij een architectuurwedstrijd met goed 1.700 deelnemers.

Maar hun cluster van paviljoenen en plaza’s aan de zuiderhaven zal er waarschijnlijk nooit komen. Het stadsbestuur heeft donderdag de plannen voor een derde keer afgewezen waardoor Ari Wiseman van het Guggenheim Foundation nu concludeert dat het project finaal mag worden opgeborgen.

Geen geld

Hoewel niemand het oneens was dat het museum een opsteker zou zijn voor het toerisme, kreeg het museum al van bij het begin serieuze tegenkanting. Grootste struikelblok was het prijskaartje van 150 miljoen euro. Na lobbywerk van de Guggenheim Foundation werden privédonaties verzameld voor bijna de helft van dat bedrag, maar de stad zelf wil de rest niet ophoesten.

In tegenstelling tot andere Europese landen kan Finland nog steeds niet overeind krabbelen na de economische crisis en blijft de werkloosheid stijgen. Het stadsbestuur meent dus dat het dat geld beter voor andere zaken kan gebruiken.