Dit zijn de best verdienende popsterren
Met brave countrypop word je rijk. Foto: rts

Liveoptredens en commerciële lifestyledeals worden steeds belangrijker als inkomstenbron voor muzikanten, blijkt uit Forbes’ jaarlijkse lijstje van grootverdieners.

Honderdzeventig miljoen dollar kreeg popkoningin Taylor Swift in een jaar tijd op haar bankrekening. Dat analyseerde, zoals elk jaar, zakenblad Forbes. Swift is daarmee de grootverdiener in de muziekwereld en meteen ook de celebrity die wereldwijd het meest lucratieve jaar achter de rug heeft.

Nochtans bracht Swift niet eens een nieuw album uit. Haar inkomsten kwamen vooral uit haar wereldtournee en haar commerciële deals met Apple, Diet Coke en Keds. Ook de nummers die ze maakte voor andere artiesten zoals Rihanna, leverden haar een stevige beurs zakgeld op.

One Direction

Op de tweede plaats bij de best verdienende muzikanten staat jongensgroep One Direction, met 110 miljoen, vooral tournee-inkomsten. Zij worden gevolgd door Adele, die tussen juni 2015 en juni 2016 zo’n tachtig miljoen binnenhaalde, en zij is een van de weinigen bij wie dat geld nog vooral uit de verkoop van albums komt. ­Madonna, op vier, haalde haar 76 miljoen voor een groot deel uit haar tournee en uit parfum- en modedeals. En ook Rihanna, die met 75 miljoen op vijf staat, schurkt aan bij lifestylesector, met deals met Dior, Puma en Samsung.

Niet representatief

De top vijf mag dan wel vrouwelijk klinken, hij is niet representatief, want uiteindelijk telt de top 30 maar zeven vrouwen. Beyoncé staat pas op 17, met 54 miljoen, maar dat komt omdat haar Formation World Tour bijna vol­ledig buiten de meetperiode viel. Die tournee bracht haar bijna vijf miljoen dollar per bezochte stad op, en daarmee weet je nu al dat ze volgend jaar in de hogere regionen zal belanden.

Even opvallend als de relatief jonge top drie is de prominente aanwezigheid van oude rockers in de lijst: AC/DC op zeven, The Rolling Stones op acht en Bruce Springsteen op elf. Dat heeft alles te maken met de grootschalige stadiontournees die ze deden.

Bij de allerjongsten zijn het Justin Bieber (op dertien) en The Weeknd (op vijftien) die op rozen zitten. En een trend die ook al een paar jaar aanhoudt: hiphop rukt op. Diddy op tien, Jay Z op 18 en Dr. Dre op 25. Bij hem was de verkoop van Beats aan Apple natuurlijk ook een belangrijke bron van inkomsten.