Stedentrippen in Indonesië
Jakarta Foto: Lisa Habets

Yogyakarta bracht Lisa Habets en haar reisgezel na de rijstvelden in Bali terug naar het stadse leven. Een opwarmertje voor wat daarna volgde: eerst studentenstad Bandung, daarna Jakarta, de nummer vier grootste metropool van de wereld.

Om in Bandung te geraken, wacht ons eerst een acht uur durende treinreis vanuit Yogya. Een lange zit, maar de moeite meer dan waard met alle prachtige uitzichten. We passeren lokale dorpjes, berglandschappen en oneindig veel rijstvelden. Eenmaal aangekomen, hebben we vooral heel veel honger. Voordat we ons hotel opzoeken, besluiten we snel een hapje te eten op het station.

Stedentrippen in Indonesië
Foto: ronald jonkman

Als we qua eten ergens achter zijn gekomen, is het wel dat je hier het best geen westerse gerechten neemt. Ook al heb je nog zo’n zin in een lekkere pasta of een broodje burger, daar zijn ze hier over het algemeen gewoon niet zo goed in. Nasi of mie daarentegen smaakt altijd. Na een bord te lang gekookte spaghetti met een ondefinieerbare saus (ik wilde toch nog een keer een poging wagen), nemen we een taxi naar ons hotel.

Stedentrippen in Indonesië
Foto: lisa habets

Paris van Java

We zijn benieuwd wat ons te wachten staat, dit is namelijk het goedkoopste hotel dat we tot nu toe tijdens onze reis geboekt hebben: negen euro per nacht voor twee personen. Maar we hebben een ruime kamer mét warme douche, wat hier ook niet altijd vanzelfsprekend is.

Het hotel bevindt zich middenin de studentenbuurt van Bandung, een heel levendige omgeving met ontzettend veel warungs (kleine, lokale eettentjes). Je merkt meteen dat de jongeren hier meer westers zijn gekleed, ze dragen bijvoorbeeld geen schoolkostuums en ook lang niet alle meisjes dragen een hoofddoek. Bandung staat dan ook bekend om haar outletstores met goedkope (merk)kleding.

Stedentrippen in Indonesië
Foto: ronald jonkman

Op een regenachtige dag besluiten we hier ook een kijkje te nemen, we gaan naar Paris van Java. Dit in een gigantisch groot overdekt winkelcentrum, met alle merken die we in Nederland gewend zijn, maar dan vier keer zo goedkoop. Hier kun je niet anders dan toegeven aan je kooplust. We vertrekken dan ook met vijf paar Vans rijker (voor de duidelijkheid: één paar van mij en vier paar van Ronald).

Kratermeer

Na deze materialistische uitspatting is het tijd voor wat natuur, we gaan naar Tangkuban Prahu. Deze actieve vulkaan - voor het laatst uitgebarsten in 1983 - met kratermeer ligt zo’n dertig kilometer ten noorden van Bandung. In het hoogseizoen schijnt het hier te krioelen van de toeristen, maar wij hebben geluk. Het is rustig, dus we kunnen op ons gemak genieten van het spectaculaire uitzicht vanaf de kraterrand op 2084 meter hoogte.

Het kratermeer is prachtig turquoise van kleur en heeft een bijna magische uitstraling. Een beetje alsof je rondloopt in een sprookjeslandschap. Het enige wat dit gevoel verstoort, is de indringende zwavellucht - een beetje een eierlucht - die er hangt. Goed, je kunt niet alles hebben.

Stedentrippen in Indonesië
Foto: ronald jonkman

Jakarta

Drie dagen is genoeg om Bandung te ontdekken, we reizen verder naar Jakarta. Twee uurtjes met de trein, deze keer. We komen aan net als de zon ondergaat. Onderweg naar ons hotel zien we vanuit de taxi alle verlichte wolkenkrabbers. Best indrukwekkend als je nog nooit in zo’n grote stad bent geweest.

Stedentrippen in Indonesië
Foto: ronald jonkman

Maar al snel komen we erachter dat als toerist zijnde, Jakarta ook niet heel veel meer is dan grote gebouwen. De stad biedt nauwelijks toeristische attracties. We bezoeken het Monumen Nasional (afgekort tot Monas), waar op dat moment ook een markt wordt gehouden. Daarnaast zijn alle winkels ondergebracht in luxe - maar niet heel gezellige - shoppingmalls, dus door de winkelstraten lopen, zit er niet echt in. Na twee dagen dwalen hebben we het wel weer gezien.

Onze volgende stop zal Sumatra zijn: van de grootstad naar de jungle! We kunnen niet wachten.