Fregat Louise-Marie redde 172 migranten voor de Libische kust
Foto: BELGA

Het Belgische fregat Louise-Marie, dat deelneemt aan de Europese operatie Sophia heeft dinsdag 172 migranten gered uit twee vaartuigen in moeilijkheden voor de Libische kust, zo is woensdag uit militaire bron vernomen. De twee reddingsoperaties vonden plaats op zo’n 30 zeemijl (50 kilometer) voor de kust.

De Louise-Marie merkte eerst een boot op die in moeilijkheden verkeerde. Aan boord zaten een dertigtal personen. Tijdens de reddingsoperatie merkten de militairen een ander schip in de problemen. Bij deze tweede reddingsoperatie werden 142 mensen gered.

Maandag was het Belgische fregat betrokken bij een korte achtervolging van een uur van een speedboot dat verdacht werd van illegale activiteiten. “Na een hevige strijd kon het verdacht vaartuig tot stilstand gebracht worden. Een team ging aan boord en kon talrijke gegevens verzamelen die door de Europese autoriteiten kunnen gebruikt worden om het verkeer op de Middellandse Zee aan banden te leggen”, aldus de militaire bron.

De Louise-Marie met een bemanning van 150 militairen patrouilleert sinds 16 november op de Middellandse Zee in het kader van de Europese operatie Sophia tegen de mensenhandel tussen Afrika en Europa en de wapenhandel met Libië.