De Unesco heeft de Belgische biercultuur woensdagochtend officieel als immaterieel cultureel erfgoed erkend. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). 'België heeft de wereldbeker biercultuur binnengehaald. Dit is een erg mooie bekroning voor iedereen in ons land die met bier bezig is.'

De drie gemeenschappen van ons land dienden in april 2014 bij de Unesco een dossier in om de biercultuur toe te voegen aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. Dat is gelukt. 'De erkenning door de Unesco betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor de inzet van al wie zich inzet om deze rijke cultuur levendig te houden', klinkt het in een gezamenlijke persmededeling van de Cultuurministers van alle gemeenschappen in ons land.

België telt bijna 1.500 bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld, argumenteren de drie gemeenschappen. De kandidatuur van het Belgische bier kreeg alvast een positief advies van het comité dat zich bezighoudt met de dossiers.

De biercultuur is ook lokaal erkend als immaterieel erfgoed in de drie gemeenschappen. Unesco erkent de Heilig-Bloedprocessie in Brugge, het carnaval van Binche, de processionele reuzen, de kunst van de valkerij, het carnaval van Aalst, het Jaartallenleven in Leuven, de Houtem Jaarmarkt, het Krakelingenfeest, de Tonnekesbrand van Geraardsbergen en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke allemaal als cultureel erfgoed.