‘Zonder afkoopwet lopen we honderden miljoenen euro’s mis’
Voormalig staatssecretaris Carl Devlies. Foto: BELGA

Er was beter meer debat geweest over de afkoopwet, geeft voormalig staatssecretaris Carl Devlies (CD&V) toe. Maar wie ze wegzet als ‘klassejustitie’ verkoopt volgens hem prietpraat.

‘Het is betreurenswaardig dat het voorstel uiteindelijk werd ingelast in een wet met diverse bepalingen. Overhaast, zonder grondig parlementair debat’, zegt Devlies in een interview in De Tijd. Devlies was in 2011 staatssecretaris voor Fraudebestrijding in de regering in lopende zaken toen de wet werd goedgekeurd. ‘Deze materie verdiende een grondig debat zoals bij een specifiek wetsontwerp’, zegt hij nu.

De afkoopwet staat opnieuw in het zenith door de onthullingen in de Kazachgate-affaire en de steenrijke Patokh Chodiev. Via MR-politicus en advocaat Armand De Decker zou mogelijk invloed uitgeoefend zijn op parlementsleden en ministers. De Decker is bij MR onder curatele geplaatsten staat al met één been buiten de partij.

‘De afkoopwet is er niet gekomen op maat van één Kazachse miljardair. Integendeel.’ Voor Devlies moet ze wel gepaard gaan met een duidelijk vastgelegd beleid. ‘Ze mag niet louter dienen om een verjaring in een bepaald dossier te vermijden. Anders dreigt een beleid à la tête du client.

Toch verdedigt hij de wet. Wie ze afschildert als klassejustitie negeert volgens hem de realiteit. ‘Rijken slagen er vandaag dankzij dure procedurepleiters in hun zaak te laten verjaren, waardoor ze niet alleen hun straf ontlopen, maar ook jarenlang onderzoek, betaald door de belastingbetaler, in de prullenmand doen belanden.’ Zonder de afkoopwet zou ons land ‘honderden miljoenen euro’s’ mislopen door de verjaring van honderden financieel-economische dossiers. ‘Het systeem van de verruimde minnelijke schikking is onontbeerlijk door de erg grote gerechtelijke achterstand, zeker in dossiers van economische en financiële delinquentie’, aldus Devlies.