N-VA’ers minst fan van cordon
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken Foto: BELGA

Een grote meerderheid van de leden van N-VA vindt het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang ondemocratisch. Ook bij de andere regeringspartijen Open VLD en CD&V is zowat de helft geen voorstander van het systeem.

Net op het moment dat de discussie over samenwerking met Vlaams Belang opnieuw de kop opsteekt, komt de UGent met een studie over het cordon sanitaire. Daaruit blijkt dat liefst 78,3 procent van de N-VA leden het cordon niet democratisch vindt. Dat schrijft De Morgen vandaag. Bij Open VLD vindt 57,5 procent dat ook. Bij CD&V vindt 46,8 procent de regeling ondemocratisch.

De studie werd gedaan bij 3.500 leden van N-VA, CD&V, Open VLD, Groen en SP.A, in de periode 2012-2013. Pas daarna, in 2014 kreeg Vlaams Belang van de kiezer een uppercut van jewelste. Het aantal parlementsleden viel drastisch terug, in het de Kamer komt de partij met haar drie overgebleven parlementsleden zelfs twee man tekort om een fractie te vormen. In de laatste peiling van De Standaard en de VRT zat de partij op 8,1 procent. 

De vraag aan de parlementsleden was niet of ze het cordon zouden opheffen. ‘We hebben gevraagd of ze het cordon democratisch vinden, maar dat is iets anders dan de vraag of ze samenwerken met Vlaams Belang denkbaar achten’, nuanceert onderzoeker Bram Wauters op Radio 1. Dat drievierde van de N-VA leden het cordon vanuit democratisch oogpunt maar niets vindt, betekent dus niet dat ze allemaal bereid zouden zijn met de partij in zee te gaan. Nadat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vorige week daarover zijn teen eens in het water stak, maakte onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever duidelijk dat dat niet zou gebeuren.

‘Er valt niet mee te praten’
Afgelopen weekend, na het congres van Vlaams Belang, bleek dat nog eens.  ‘Het is met Vlaams Belang zoals met de PS. We zien ons, gegeven waar die partijen voor staan, er niet mee besturen’, zei een N-VA-topper in De Standaard, ‘we kennen het Belang al jaren. De kans dat het plots een andere partij wordt tegen 2018, lijkt me klein. Er valt niet mee te praten.’

Ook Wauters acht die kans ‘eerder klein’. De N-VA-leiding is altijd een koele minnaar geweest van het cordon. ‘Omdat ze dat niet nodig hadden om niet samen te werken met Vlaams Belang.’ Ook vanuit strategische overwegingen heeft de partij er volgens hem weinig voordeel bij om met Vlaams Belang scheep te gaan. ‘De N-VA neemt bij momenten ook erg stevige standpunten in over bijvoorbeeld migratie. Maar in tegenstelling tot Vlaams Belang zitten zij wel in de Vlaamse en de federale regering en kunnen ze die ook realiseren.’ Als de partij het cordon toch zou doorbreken in 2018, zou ze bovendien bedolven worden onder kritiek van de andere partijen. Wat in de aanloop naar de verkiezingen in 2019 geen goede zaak zou zijn.