Projectontwikkelaars willen woningen bouwen op honderden supermarkten
Archiefbeeld Foto: BDW

Belgische steden moeten zo veel mogelijk parkings en platte daken van supermarkten omvormen tot appartementen en woningen. Die oproep lanceert UPSI-BVS, de beroepsvereniging van de projectontwikkelaars. Volgens de sector kan het zogenaamde ‘supermarktwonen’ een oplossing bieden voor het tekort aan woonplaatsen, waar veel Belgische steden mee kampen.

Van de 1.461 Vlaamse supermarkten die de projectontwikkelaars onderzochten, komen er 336 in aanmerking voor het ‘supermarktwonen’. Ook in Wallonië en Brussel komen telkens enkele honderden sites in aanmerking.

Concreet stellen de projectontwikkelaars voor om de parkings en platte daken van grote, stedelijke supermarkten om te bouwen tot woningen en appartementen, of tot parken en sportvelden. Ook bepaalde scholen en kantoorgebouwen zouden daarvoor in aanmerking komen.

‘We moeten af van de grote-dozen-met-parkings uit de jaren 70’, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder bij UPSI-BVS. ‘Die blijven een deel van de week en ‘s nachts onderbenut of liggen er zelfs verlaten bij. Supermarktwonen is een voorbeeld van een efficiënte invulling van al die beschikbare percelen.’

Mobiliteit

Volgens de projectontwikkelaars kan het supermarktwonen ‘de woningnood in ons land voor de komende tien jaar oplossen’. Maar de sector ziet nog andere voordelen. Zo zou de mobiliteit afnemen, waardoor de vergroening van steden wordt bevorderd. Ook de winkels zelfs zouden er bij gebaat zijn, omdat ze er klanten bij krijgen.

De sector wil nu naar eigen zeggen ‘het debat met de overheid aangaan’. Hoe dan ook zullen de eerste projecten hoogstwaarschijnlijk nog even op zich laten wachten: de voortrajecten voor de herontwikkeling van een supermarktsite kunnen volgens UPSI-BVS vijf jaar in beslag nemen, het bouwen zelf duurt daarna nog eens anderhalf jaar, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in