Dinsdagavond namen verschillende staats- en regeringsleiders afscheid van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro. Zijn assen zullen nu in vijf dagen het hele land doorkruisen, in de omgekeerde richting die de revolutie destijds volgde.

Onder meer de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de Nicaraguaanse staatsleider Daniel Ortega, de Bolviaanse president Evo Morales en de Ecuadoriaanse leider Rafael Correa tekenden present voor de officiële afscheidsplechtigheid bij het herdenkingsmonument van Josi Mari. Hun landen maken deel uit van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika (ALBA) en behoren tot de trouwste bondgenoten van Cuba. Ook de leiders van Zimbabwe, Equatoriaal-Guinea en Zuid-Afrika waren aanwezig, net als de voormalige Spaanse koning Juan Carlos en de ex-bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder.

‘Volkeren van Amerika meer dan ooit verenigd’

Zuma en Tsipras nemen afscheid van 'verdediger van de onderdrukten' Castro
De Griekse premier Alexis Tsipras Foto: AFP

‘Fidel is dood. Maar hij is onverslagen gestorven’, aldus Correa. ‘Vandaag zijn wij, de volkeren van Amerika, meer dan ooit verenigd.’ Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma was Fidel ‘een internationalist en anti-imperialist, die steeds vocht voor de onderdrukten’. Hij dankte Castro voor zijn ondersteuning in de Zuid-Afrikaanse strijd tegen het apartheidsregime. ‘Zijn dood is een pijnlijk verlies’, zei hij nog.

Eerder raakte al bekend dat de meeste westerse leiders niet aanwezig zouden zijn op de afscheidsplechtigheid, met uitzondering van de Griekse premier Alexis Tsipras. Onder meer de Amerikaanse en Franse presidenten Barack Obama en François Hollande en de Canadese en Britse premier Justin Trudeau en Theresa May lieten weten dat ze zelf niet aanwezig zouden zijn. Obama koos er, ondanks de recente historische toenadering van de VS en Cuba, voor om ook geen officiële delegatie te sturen. De regeringen van bondgenoten Rusland, China en Iran lieten zich wel vertegenwoordigen door hoge gezanten.

Belgische ambassadeur

In totaal zijn dinsdag een vijftigtal buitenlandse delegaties aanwezig. België wordt enkel vertegenwoordigd door de ambassadeur in Havana Patrick Van Gheel, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. De overheid heeft geen extra vertegenwoordigers naar Cuba gestuurd vanwege de ideologische meningsverschillen tussen beide landen, klinkt het in de entourage van premier Charles Michel.

Assen volgen weg van revolutie

Honderdduizenden mensen zakten eerder al af naar de Plaza de la Revolución in de hoofdstad Havana. Ze zwaaiden met Cubaanse vlaggen en riepen ‘Leve Fidel’.

De assen van de overleden leider zullen nu een vijf dagen durende rondreis maken van de ene kant van het land naar de andere, via de omgekeerde weg die de Cubaanse revolutie heeft afgelegd in 1959. De assen zullen in de oostelijke stad Santiago, waar Castro opgroeide, begraven worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig