Neusspray toch nog terugbetaald voor wie het echt nodig heeft

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft beslist dat de neussprays met corticosteroïden een dubbel statuut krijgen. Ze zullen zowel vrij verkocht als door de dokter voorgeschreven worden. Het remgeld stijgt wel lichtjes.

De Block stuurt daarmee haar maatregel bij na kritiek van huisartsen en patiënten. Die (chronische) patiënten dreigden veel meer te moeten betalen voor hun neusspray.

Minister De Block was van plan om ontstekingsremmende neussprays vanaf 1 januari 2017 zonder voorschrift beschikbaar te maken. Ze wilde daarmee de overconsumptie van minder gezonde neussprays tegengaan. Maar door de toegang tot de veiliger en doeltreffender sprays met corticosteroïden te vergemakkelijken, werden de sprays ook veel duurder. Zo zou patiënten binnenkort voor een verpakking Nasonex, nu nog enkel beschikbaar op voorschrift, 9,45 euro moeten betalen tegenover 1,05 euro nu.

Dubbel statuut

Maar na protest patiënten en berichten over hamstergedrag bij apotheken, stuurt De Block de maatregel bij. Zo krijgen sprays met corticosteroïden een dubbel statuut. Daardoor zullen ze zowel zonder als met voorschrift verkrijgbaar zijn.

Een chronische patiënt die zijn spray door een arts voorgeschreven krijgt, zal wel iets meer remgeld dan nu moeten betalen, maar omdat ze voorgeschreven worden, vallen ze onder de maximumfactuur. Eens het maximum bereikt, betaalt de patiënt niks meer voor de neusspray op voorschrift.

Omdat de uitwerking van dat dubbel statuut wat extra werk vraagt, zal het volgens minister De Block wellicht wel tot de tweede helft van 2017 duren vooraleer de sprays met corticosteroïden zonder voorschrift beschikbaar zijn.