‘Misbruikte voetballers zijn geen echte mannen’
Eric Bristow Foto: harrows

Sky Sports zal voormalig wereldkampioen darts Eric Bristow niet meer vragen als analist. Dat besliste de Britse televisiezender nadat er veel kritiek kwam op uitlatingen van Bristow op Twitter over het pedofilieschandaal in het Britse voetbal.

Vijfvoudig wereldkampioen darts Eric Bristow (59) liet op Twitter zijn licht schijnen over de slachtoffers van seksueel misbruik binnen professionele voetbalclubs die de voorbije dagen naar buiten traden. Volgens Bristow zijn het geen ‘echte mannen’ omdat ze zichzelf niet verdedigden tegen hun aanranders.

In één van de andere tweets, die ondertussen verwijderd werden, stelde Bristow dat dartsspelers ‘harde kerels’ waren, in tegenstelling tot die ‘watjes’ van voetballers. ‘Als een voetbaltrainer mij als kind had aangeraakt, zou ik teruggegaan zijn als ik ouder was en hem een lesje hebben geleerd.’ Daarbij gebruikte Bristow ook het woord ‘poof’ - een scheldwoord voor homo. Later verklaarde hij dat hij ‘pedofiel’ had bedoeld.

‘Misselijkmakend’

De tweets lokten meteen een storm van reacties uit. ‘Bristows uitlatingen maken me misselijk. Dit getuigt van een prehistorische mentaliteit’, verklaarde Steve Walters, voormalig profvoetballer en één van de mannen die publiekelijk getuigden over het misbruik.

SkySports, dat Bristow sinds de jaren 90 gebruikte als analist, heeft al laten weten die samenwerking stop te zetten. ‘Hij maakte in het verleden deel uit van onze dartsuitzendingen, maar we zullen hem niet meer gebruiken in de toekomst’, was een woordvoerder duidelijk.

‘Tegenwoordig mag de waarheid niet meer gezegd worden’, beklaagt Bristow zich ondertussen op Twitter.