Een 89-jarige overlevende van de Holocaust, Gertrude, heeft in de aanloop naar de Oostenrijkse presidentsverkiezingen een emotionele oproep gedaan. Ze spoort de kiezers aan om niet voor de extreemrechtse kandidaat Norbert Hofer (FPÖ) te stemmen. Zijn retoriek doet haar denken aan het antisemitisme van de jaren 30.

Op 4 december vinden de Oostenrijkse presidentsverkiezingen plaats. De twee tenoren zijn de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen (voormalig lid van de Groenen) en de extreemrechtse kandidaat Norbert Hofer (FPÖ). Als Hofer wint, wordt hij de eerste extreemrechtse politicus die aan de macht komt in Europa.

In een emotionele Facebookvideo raadt een 89-jarige overlevende van de Holocaust aan om zeker niet op die laatste te stemmen. ‘Ik heb dit al eens eerder gezien. Het doet pijn en het maakt me bang.’

‘Geen respect’

Gertrude, die op haar zestiende met haar gezin gedeporteerd werd naar Auschwitz, ergert zich vooral aan de radicale standpunten tegen vluchtelingen. ‘Er is geen respect voor anderen. Ze brengen het slechtste in de mensen naar boven.’ De vrouw maakt een vergelijking met de joden die geviseerd werden. ‘Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Het doet pijn. En ik ben er bang van.’

‘Dit zullen waarschijnlijk mijn laatste verkiezingen zijn’, besluit de vrouw. ‘Ik heb niet veel tijd meer, maar de jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Zij moeten voor zichzelf zorgen en ervoor zorgen dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan.’

De oproep van de vrouw werd gedeeld op de Facebookpaginavan Alexander Van der Bellen, een rivaal van Hofer. De video werd op dit moment al meer dan drie miljoen keer bekeken.

Vormfouten

Het is de tweede keer dit jaar dat de Oostenrijkers naar de stembus moeten gaan. In mei won Van der Bellen nipt de verkiezingen van Hofer.

Maar na een klacht van Hofer oordeelde het Hooggerechtshof dat er een aantal vormfouten begaan waren. Daarom werd de uitslag ongeldig verklaard. Daarna moesten de verkiezingen nog eens uitgesteld worden vanwege een technisch probleem met de stembrieven.